Galerii ja video: Kurgja talupäeva tõmbas käima ilmasõjaaegne traktor

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kurgja talumuuseumis on täna kohal tavapärasest rohkem rahvast, sest toimub 25. talupäev ja juba mõne tunni pärast annab seal tasuta kontserdi Eesti folk metal'i lipulaev Metsatöll. Meeleoluka ürituse ja ajaloolise rehepeksumasina tõmbas keskpäeval käima aga enne teist ilmasõda Inglismaal valmistatud Fordsoni traktor.

“Metsatölli tasuta kontsert on meie juubelikingitus külastajatele,” sõnas SA Eesti Maaelumuuseumid Kurgja talumuuseumi juhataja Monika Jõemaa mõni päev enne üritust. “Talumuuseum asutati 70 aastat. Tänavu toimetame ja korraldame üritusi seda tähtpäeva silmas pidades, nii et talupäeva külastajad on meie sünnipäevakülalised.”

Peale Metsatölli esinevad Tallinna Prantsuse lütseumi rahvatantsuansambel Leesikad ja Pärnumaa visiitkaart – 40 aastat tegutsenud ja väidetavalt Euroopa ainus naistorupilliansambel Linnutaja.

Talupäeva eesmärk on viia külastajad ajas tagasi hobusega tehtavate näidispõllutööde, tõrvaseebi keetmise ja töötubadega, kus huvilised õpivad valmistama luust ja muudest materjalidest ehteid, samuti telgedel kanga kudumise ja roigasaia tegemisega. Uudistada saab talu loomi ja linde: Eesti tõugu hobuseid, maatõugu veiseid, valgepealisi lambaid, küülikuid, kanu, kukki ja kalkuneid.

Talumuusem kannab ärkamisaja suurkuju Carl Robert Jakobsoni nime, sest 1874. aastal sai ta Kurgja-Linnutaja talu omanikuks ja hoonedki on temaaegsed. Jakobson jõudis enne varajast surma olla talu peremees kaheksa aastat.

Talumuuseumis kasvatatakse karja, haritakse kümneväljasüsteemis põldu, peetakse mesilasi ja kasvatakse köögivilja Jakobsoni põhimõtete järgi.

Carl Robert Jakobsoni talumuuseum asutati 3. septembril 1948, mil Pärnu rajooni täitevkomitee võttis kultuurhariduslike asutuste komitee kaudu vastu otsuse asutada temanimeline muuseum, et säilitada ajaloolist mälu. Vast asutatud talumuuseumi esimene direktor oli taluperemehe vanim tütar Linda Jakobson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles