Ministeerium ühendab keskkonnaameti ja -inspektsiooni

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskkonnainspektsiooni keskus asub selle aasta kevadest Pärnus samas hoones keskkonnaameti Pärnumaa bürooga.
Keskkonnainspektsiooni keskus asub selle aasta kevadest Pärnus samas hoones keskkonnaameti Pärnumaa bürooga. Foto: Urmas Luik

Keskkonnaministeerium andis täna pressiteates teada, et saatis kooskõlastusringile keskkonnaameti ja -inspektsiooni liitmiseks seadusemuudatuste eelnõu. Ühendasutuse hakkab kandma keskkonnaameti nime.

„Ühiskonna ootused keskkonnaprobleemide kiireks lahendamiseks järjest kasvavad ja meil tuleb nendele ootustele vastata. Suuremas asutuses on seda võimalik paremini saavutada,“ ütles keskkonnaminister Siim Kiisler. „Meie ootus on, et riigireformi eesmärki toetav ühendasutus tuleb tugev ja kliendisõbralik, asjatundlik partner nii ettevõtetele kui ka muudele riigiasutustele. Keskkonnajärelevalve ühendasutuses seejuures kindlasti tugevneb, sest info liigub kiiremini ja toiminguahelad on lühemad.”

Keskkonnaameti ja -inspektsiooni tegevuses leidub kattuvaid või sarnaseid ülesandeid. Keskkonnaameti ülesanne on viia ellu riigi keskkonnakasutuse, looduskaitse ja kiirgusohutuse poliitikat. Muu hulgas väljastab amet keskkonnalube. Nende lubade alusel kontrollib keskkonnainspektsioon looduskeskkonna kaitseks kehtestatud seaduste ja normide järgimist. Asutuste liitmine aitab põimunud ülesandeid paremini täita. Samal ajal lihtsustab see keskkonnaasju ajava tavakodaniku suhtlust riigiga.

Mõlemas asutuses on viimastel aastatel tõhususe parandamise nimel muudetud töökorraldust ja struktuuri. Sellest hoolimata asutuste palgataseme mahajäämus võrreldes nii erasektori kui ka muude sellelaadseid ülesandeid täitvate riigiasutustega üha süveneb. See on toonud kaasa tööjõu suure voolavuse, mis omakorda pärsib kvaliteetse teenuse osutamist. Keskkonnaministeeriumi kantsleri Meelis Mündi kinnitusel avanevad ühendasutust luues uued võimalused töö tõhusamaks korraldamiseks ja teenuse kvaliteedi parandamiseks.

Mõlema asutuse praegused ülesanded viiakse üle loodavasse asutusse ja kahe asutuse eelarved, sealhulgas palgafond, liidetakse ühendasutuse eelarveks.

Ühendasutust luues lähtutakse põhimõtetest, et tulevane asutus peab olema esindatud kõikides maakondades ja tagatud peab olema ööpäevaringne valveteenistus. Kindlasti tuleb pärast ühendamist tagada järelevalve sõltumatuse printsiip.

Asutuste liitmine ei vaja esimeses, asutuste liitmise ega toetava tegevuse parema korralduse järgus lisarahastust. „Samuti ei hakka me ümber kolima suurt hulka töökohti, sest keskkonnainspektsioon ja keskkonnaamet asuvad kaheksas maakonnas juba praegu ühes hoones,“ selgitas Münt.

Keskkonnaameti ja -inspektsiooni praeguste juhtide ametiaeg saab läbi selle aasta lõpus. Hiljemalt septembris on plaanis kuulutada välja konkurss ühendasutuse juhi kohale. Valitsus arutas asutuste ühendamise teemat 16. augustil kabineti nõupidamisel.

Eesmärk on, et ühendasutus alustab tööd tuleva aasta 1. jaanuarist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles