Meeldetuletus: poes ei kehti 14päevane taganemisõigus

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seadus ei kohusta tavakauplusi võimaldama defektita toodete tagastamist või ümbervahetamist, küll aga võivad kauplused seda võimaldada vabatahtlikult hea tavana, mis on sageli levinud suuremates rahvusvahelistes kettides. Igaksjuhuks tasub enne ostu sooritamist uurida sellise võimaluse kohta ka klienditeenindajalt.
Seadus ei kohusta tavakauplusi võimaldama defektita toodete tagastamist või ümbervahetamist, küll aga võivad kauplused seda võimaldada vabatahtlikult hea tavana, mis on sageli levinud suuremates rahvusvahelistes kettides. Igaksjuhuks tasub enne ostu sooritamist uurida sellise võimaluse kohta ka klienditeenindajalt. Foto: Kristjan Teedema

Tarbijakaitseamet tuletab koolieelses ostusaginas meelde, et enne tehingu tegemist tuleks veenduda asja sobivuses, sest tavalisest kauplusest ostes ei kehti 14päevane taganemisõigus, ehkki seda tihti ekslikult arvatakse. See õigus kehtib ainult sidevahendi teel tellitud kauba puhul, näiteks e-poest ostes.

Kuivõrd seadus ei kohusta kauplusi võimaldama defektita toodete tagastamist või ümbervahetamist, ei ole tarbijal õigus seda poelt nõuda. Küll aga võivad kauplused seda võimaldada vabatahtlikult hea tavana, mis sageli on levinud rahvusvahelistes kettides. ­Sellise võimaluse kasutamise kohta tasub tarbijal küsida enne ostu sooritamist, et mitte hiljem pettuda. Kui aga seda ei võimaldata, tuleb sellega leppida.

Tähelepanu tuleks pöörata toodete õigele kasutamisele, sest tarbija väärkasutusest tekkinud viga ei ole tootmisdefekt ja selle kohta ei saa pretensiooni esitada. Kaupleja peab tehniliselt keerukale tootele kaasa andma eestikeelse kasutusjuhendi. Selle võib ta saata tarbijaga kokkuleppel, näiteks e-postiga. Juhised on olulised rõivaste ja ­jalatsitegi puhul, mille küljes olev märgistus peab andma teavet toote õigeks hooldamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles