Äraspidised mõtted esimese klassi pildi ees

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üldhariduskoolide hoolekogud ei jaga, et keelates kooliuusikute ja koolilõpetajate nimekirjade avaldamise kohalikus lehes, võtavad nad lastelt võimaluse silmata oma elu tähtsündmusi trükituna ja ajalukku jäädvustatuna.
Üldhariduskoolide hoolekogud ei jaga, et keelates kooliuusikute ja koolilõpetajate nimekirjade avaldamise kohalikus lehes, võtavad nad lastelt võimaluse silmata oma elu tähtsündmusi trükituna ja ajalukku jäädvustatuna. Foto: Urmas Luik

Meie kohalikul päevalehel on aastatepikkune tava trükkida teadmistepäeval kooliuusikute ja nende klassijuhataja, esimese õpetaja nimi. Seda teeme hommegi, kuid Pärnumaa kõik sädevil aabitsaomanikud pole mustvalgel avalikkuse ees. Seda sellepärast, et peamiselt linna üldhariduskoolide hoolekogud on otustanud: ei avalda esimesse klassi minejaid ega kooli lõpetajaid.

“Kas te andekaitseseadust olete lugenud?” küsiti minult nimekirja saatmise palve peale.

“Teate, meil on lapsi, kelle kasvatamise üle käivad vanemad kohut, ja oleme seisukohal, et ei anna ajalehele nimekirja,” kuulen teisest koolist.

“Ega sellest pahandust tule? Tegelikult peaksime võtma iga lapsevanema kirjaliku nõusoleku,” arutletakse kolmandas.

Pähe trügivad äraspidised mõtted. Koolialguse aktused on avalikud ning iga telefon pildistab ja sotsiaalmeedia täieneb fotokoguga, klasside kaupa tehakse kombekohaselt ühispiltki. Kas andmekaitseseadust järgides hajutatakse nüüd koolide kodulehtedele üles riputatud või omavalitsuste häälekandjates avaldatavatel klassifotodel laste näod või kaetakse nende silmad musta ribaga ning nimede asemele kirjutatakse iksid?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles