Kolledžis avatakse legendaarse rahvatantsuõpetaja mälestusnäitus

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näitusel eksponeeritakse Tõnnuse koostatud ja käsitsi kokku pandud, Pärnus tegutsenud Anna Raudkatsi nimelise tantsukollektiivi kroonikaraamatuid.
Näitusel eksponeeritakse Tõnnuse koostatud ja käsitsi kokku pandud, Pärnus tegutsenud Anna Raudkatsi nimelise tantsukollektiivi kroonikaraamatuid. Foto: Erakogu

Pärnumaal tähistatakse legendaarse rahvatantsupedagoogi Richard Tõnnuse 100. sünniaastapäeva tema elutööd tutvustava näitusega.

1. septembril möödub rahvatantsujuhi ja -uurija Tõnnuse sünnist 100 aastat. Sel puhul paneb tantsupeomuuseum koos Anna Raudkatsi tantsuseltsiga Pärnu kolledžis üles tema elutööd tutvustava väljapaneku.

Näitusel eksponeeritakse aastatel 1955–1978 Tõnnuse koostatud ja käsitsi kokku pandud, Pärnus tegutsenud Anna Raudkatsi nimelise tantsukollektiivi kroonikaraamatuid.

Samuti on näitusel võimalus näha legendaarsete rahvatantsujuhtide Raudkatsi, Ullo Toomi ja Alfred Raadiku vahakuju.

Richard Tõnnus.
Richard Tõnnus. Foto: Erakogu

Tõnnus oli rahvatantsupedagoog ja skaudiliikumise eestvedaja. Ta sündis 1. septembril 1918 Tallinnas. 1937. aastast on juhendanud rahvatantsurühmi Tallinnas, Tartus ja Pärnus. Tõnnus oli Pärnu rahvakunstiõhtute üldjuht ja võistluse „Tantsime võistu Tuljakut“ algataja ja peamine korraldaja. Tema käe all on õppinud sajad tantsijad.

Eesti skautide malevas on teda autasustatud teenete diplomi, Noorte Punase Risti hoolsusmärgi ja väliseesti skautide Tammetähega. 1939. aastal andis president talle Punase Risti teenetemedali. 1992. aastal anti talle kui võimlemis- ja rahvatantsujuhile ning rahvatantsu-uurijale Ullo Toomi nimeline aastapreemia.

Tõnnus suri 19. jaanuaril 1997.

Kolledži raamatukogu mälestusnäitus on külastajatele tasuta ja jääb avatuks septembri lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles