Tegevust alustas Linnutaja klubi

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ansambel Linnutaja koosseisus Hanna Valk (vasakul), Helen Valk, Ludmilla Nikolajeva, Kadri Kuudisiim, Lea Toom, Eve Kiveste, Imbi Vaht ja Katrin Laks esinemas ansambli sünnikohas Kurgjal.
Ansambel Linnutaja koosseisus Hanna Valk (vasakul), Helen Valk, Ludmilla Nikolajeva, Kadri Kuudisiim, Lea Toom, Eve Kiveste, Imbi Vaht ja Katrin Laks esinemas ansambli sünnikohas Kurgjal. Foto: Urmas Luik

Omal ajal Kurgja talumuuseumist alguse saanud torupilli- ja rahvamuusikaansambel Linnutaja alustas oma 34. hooaega uue ettevõtmise – Linnutaja klubiga.

Läinud nädalavahetusel leidis Vändra alevi raamatukogu kaminasaalis aset esimene Linnutaja klubi õhtu, kus peale ansambli musitseerisid-laulsid Vändra muusikakooli pärimusmuusikud, Krista, Uku ja Raivo Sildoja, Hanna ja Helen Valk ning külalisena Pärnumaa viiulikoor.

Ühiselt võeti üles laulud ja pillilood, kaasates neisse kohaletulnud. Samalaadseid õhtuid plaanib ansambel teha raamatukogu kaminasaalis iga paari kuu tagant. Ansamblis osalev ja MTÜ Linnutaja juhatuse liige Lea Toom hindas esimest õhtut igati õnnestunuks.

“Hästi tore oli see, et oli noori. Kuna Krista Sildoja on nüüd meie eestvedaja ja selle mõtte algataja, kutsus ta külla Pärnumaa viiulikoori. Neil oli päeval proov ja õhtul esinesime koos. Needsamad noored viiuldajad olid pärast klubilises osas aktiivsed pilli mängima. Põhiliselt olid need Vändra muusikakooli lapsed, kes on osa Pärnumaa viiulikoorist,” rääkis Toom.

Klubiõhtud pole mõeldud pelgalt muusikuile, vaid sinna on oodatud kõik rahva- ja pärimusmuusikast huvitatud. Klubi juhtmõte ongi tekitada nii noortes, keskealistes kui vanades huvi pärimusmuusika vastu.

“See klubi ongi mõeldud just nimelt tavainimesele, kes tahab tulla, olla ja kaasa teha. Selleks ei pea olema pillimängu- või lauluoskust,” kinnitas Toom. “Tahame õpetada vanu ringmänge, kus üks on eestlaulja ja teised saavad kohe kaasa laulda, kaminasaali seina peale annab laulusõnu lasta. Kõik võimalused inimeste kaasamiseks on meil olemas.”

Linnutajasse on samuti tulnud juurde noori ja ansambli sisu on aastatega mõnevõrra muutunud.

Mitu aastakümmet tagasi Helgi Sildeveri juhendamisel sündinud naiste laulu- ja torupilliansamblist on kujunenud ümbruskonna suulist pärimust viljelev sõpruskond, mida nüüd veab repertuaari valija ning kunstilise juhina rahvamuusik-õpetaja Krista Sildoja. Igapäevaselt juhendab kollektiivi samuti rahvamuusik Helen Valk.

Peale torupilli kõlavad laulu kõrvale viiul, vile, Hiiu kannel või kitarr, mis mitmekesistavad ansambli repertuaari.

“Kui omal ajal oli ansamblil palju koorilauluseadeid ja Helgi Sildever oli kõrgtasemel laulu nõudja, siis praegu, kuna aeg on muutunud ja me teeme seda kõike hobina põhitöö ja muude asjade kõrvalt, oleme kaldunud folkloori poole. Et endal oleks mõnus ja samal ajal hariv,” rääkis Toom.

Eesmärk on kutsuda igale klubiõhtule eri esinejaid, õppida ise ja olla pärimusmuusikas rahvavalgustajad.

Linnutaja 33. hooaeg

Sügisest 2010 kuni sügiseni 2011 andis ansambel Linnutaja kokku üheksa kontserti:

 mullu novembris ansambli asutamisel osalenud Kurgja talumuuseumi kunagise juhi Jannu Holstingu juubeli pidustustel,

 Vändra alevi advendikontserdil kultuurimajas,

 märtsis heategevusüritusel “Märka, aita!”,

 juunis rahvatantsurühma Wendre ja Vändra valla naiskoori aastapäeva pidustustel,

 juulis Carl Robert Jakobsoni nimelises Torma põhikoolis suurmehe 170. sünniaastapäeva tähistamisel ja Jakobsonile pühendatud mälestustoa avamisel,

 juulis C. R. Jakobsoni preemiate üleandmise üritusel Kurgjal,

 juulis ainsana Pärnu maakonnast Euroopa suurimal rahvakunstifestivalil “Europeade” Tartus,

 C. R. Jakobsoni sünniaastapäeva tähistamisel ja Eesti maakarjale ja hobusele pühendatud päeval Kurgjal,

 augustis Kurgja talupäeval.

Andmed: Linnutaja

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles