Silmade väsimine ja immuunsüsteem

, joogajuhendaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Tervis ja tervendamine sõltuvad energia sujuvast ja rikkalikust ringlemisest kehas. Kriitiliste elusündmustega kaasnevad emotsioonid või stressirohke töökeskkond võivad oluliselt häirida energiaringlust ja nõrgestada immuunsüsteemi.

Tervise võti on leida tasakaal puhkuse ja töö vahel ehk vältida liialdusi, mille all on mõeldud ületöötamist, liigsöömist ja -joomist, ülemäärast istumist, seismist ja üliemotsionaalset elu- või töökeskkonda. Lakkamatu töö arvuti taga pingestab silmalihaseid. Sellest tulenevad laubapeavalud ja emotsionaalne tasakaalutus, mis omakorda süvendab stressi ja depressiooni.

Järgnevas artiklisarjas hakkame tooma lihtsaid eneseabivõtteid, et leevendada liigsest tegevusest põhjustatud hädasid ja taastada ning tugevdada immuunsüsteemi.

Idamaiste teadmiste alusel põhjustab liigne silmade pingutamine ummistusi peensoole ja südame energiakanalites. Neid on võimalik turgutada akupunkti avameelsusekeskuse ehk tan zhong’i mõjutamisel. See punkt asub rinnaku keskmes, kolm sõrmelaiust rinnakulohust üles. Meestel asub ta nibude vahel keskel (pildil).

Tan zhong’i mõjutamine aitab tugevdada immuunsüsteemi, reguleerib harknäärme talitlust, leevendab ängi ja depressiooni. Aitab emotsionaalsete häirete korral ja vähendab silmade ülekoormusest tekkivat pinget.

Punkti mõjutamiseks kõverdage sõrmed, nagu võtaksite kummassegi peapessa kanamuna, ja asuge sõrmeotstega kergelt akupunkti rinnaku keskel koputama. Mõjutamine võiks kesta paar –kolm minutit. Pärast seda laske kätel sülle vajuda, sulgege silmad ja lõdvestuge. Seda piirkonda tasuks mõjutada kord, probleemide korral kaks korda päevas.

Toomas Õunap

on 1995. aastast olnud joogaõpetajate Holger Oidjärve, Ingvar Villido, Marshall Govindani, Durga Ahlundi, Rudra Shivananda õpilane. On pühendatud kriya-jooga I, II, III astme pühitsustesse. Ta on kriya-jooga koolitaja ning joogateraupeut. Aastast 2002 juhendab kriya-jooga gruppe, praegu Pärnus, Killingi-Nõmmes ja Toris.

Lõpetanud Neijingi Hiina traditsioonilise meditsiinikooli, aastast 2005 õpetanud koolitustel ja seminaridel lihaspingeid ehk stressi vähendavaid tehnikaid, akupunktuuri, enesemassaaži ja kontorijoogat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles