Anneli Lepp: “Ettevõtlik pärnakas” lööb mõttepirni särama

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anneli Lepp, Pärnu linnavalitsuse arenguteenistuse juhataja.
Anneli Lepp, Pärnu linnavalitsuse arenguteenistuse juhataja. Foto: PP

Pärnu linnavalitsus kuulutas välja konkursi “Ettevõtlik pärnakas”, et edendada ettevõtlikkust ja aidata kaasa uuenduslike ettevõtete loomisele. Põnevaid ja teostatavaid ideid võib linnavalitsusele esitada selle aasta viimase päevani, komisjon valib nende hulgast 25 parimat jaanuaris ja mais selgub peaauhinna pälvinu.

Konkursi logol on kujutatud Pärnu maakonda, tõsi, meie saared on sealt puudu, ja ümber selle kontuuri on juhtmõte: vii oma idee ellu. Nii et kõnealune ettevõtmine pole kitsalt linna elanikele, vaid väljub Pärnu piiridest?

Jah, konkursi kaudu tahame anda kõlapinda ettevõtlusele üldse ja siduda seda Pärnumaa kui piirkonnaga, et kui on hea idee, ei realiseeritaks seda näiteks Tallinnas, vaid ikka siin.

Ettevõtmisel endalgi on olnud edukas algus, sest Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) tunnistas kõnealuse projekti raha eraldamise vääriliseks ja andis sellele 4500 eurot.

Meie ettevõtlusprojekt oli riigis üks viiest omasugusest, mis sai rahastuse. Eesmärk on saada kõnealuse konkursi korras innovatiivseid lahendusi, mis sobiksid piirkonda. Valdkonda ei taha ma eriti öelda, aga kui mõte olemas ja sõnastatud, nagu juhend linnavalitsuse kodulehel ette näeb, järgneb sõelale jäänud projektide koostajatele koolitus, meie konsultandid annavad nõu, kuidas koostada äriplaan ning idee ellu viia.

Auhinnafond on 3000 eurot ja parimate äriplaanide autoritele võivad lisanduda eripreemiad või -auhinnad.

Kas äriplaani esitaja peab olema alustav ettevõtja või võib ta juba tegutseda?

Sihtrühm on määratlemata, selles mõttes võivad oma äriplaaniga osaleda nii alustavad kui juba tegutsevad ettevõtjad. Peaasi, et esitatud idee säraks nagu logol kujutatud elektripirn ja paneks komisjoni liikmetegi silmad särama.

Kes on teie, see tähendab Pärnu linnavalitsuse kõrval esmakordse konkursi algatajad?

Projekti algatas linnavalitsus. Meie partnerid on AS Swedbank ja Pärnumaa ettevõtlus- ja arenduskeskus (PEAK). Projekti rahastatakse Euroopa sotsiaalfondist EASi kaudu, linnavalitsuse eelarvest, maakondliku arendustegevuse programmi ja projekti partneri Swedbanki vahenditest.

Ettevõtjatele on ettevõtlusnädalaga seoses mõeldud mitu konkurssi ja tunnustusüritust. Miks veel üks ideest-teostuseni-ettevõtmine?

Konkursse on. Pärnu linn ja maakond annavad ettevõtlusnädalal välja mitu auhinda, ka ettevõtluse peaauhinna, mille tänavu pälvis lantide ja tirkude tootja Rapala Eesti AS. Aga ärgitamist on vähe. Meile on tähtis, et ettevõtlusidee oleks seotud Pärnu ja Pärnumaaga.

PEAKi konsultant Lenno Põder veab samuti EASilt rahastuse saanud “Tudengifirma – ideest teostuseni” projekti, selles tekkivad ärksad mõtted võib esitada “Ettevõtliku pärnaka” konkursile.

Seostades “Tudengifirma” ja “Ettevõtliku pärnaka” konkursi, suudame ehk senisest rohkem üliõpilased Pärnumaaga siduda.

Väljakuulutatud konkursil osaleja võib julgesti oma mõtte sõnastada. Huvitavamate esitajatele järgneb koolitus ettevõtlusest, tootearendusest, müügist ja turundusest.

Äriideid ootame selle aasta lõpuni ja rohkem informatsiooni konkursi kohta leiab Pärnu linna kodulehelt www.parnu.ee, kus on ära seletatud osalemise tingimused, ajakava, jõudmaks väärt mõttest äriplaanini ja hiljem juba selle teostuseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles