Juhtkiri: Kiviaeg Pärnumaal

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Kuigi nii mõneski mõttes võib kiviajast Pärnumaal rääkida ülekantud ja ülepaisutatud kriitilises võtmes, annab Paikuse vallas toimuv alust kõnelda sellest teemast hoopis positiivsemalt.

Paikuse annab nii mõneski mõttes silmad ette oma kahele suuremale naabrile: nii Sindi kui Pärnu linnale. Vallavanem Kuno Erkmannist on saanud nii-öelda elukutseline vallajuht, kes valimistest valimisteni ikka paigale jäänud.

Võimeka vallajuhi püsimajäämine võibki olla üks edu aluseid, sest säilib järjepidevus ja kas või Pärnust ja Sindist erinevalt ei lähe head kavad võimuliidu vahetusel automaatselt kalevi alla. Muidugi pole Paikuse ja Erkmann eksimatud, kuid läbi aastate paistab neil jaksu jätkuvat ja vallarahva heaolu meeles püsivat.

Üks Paikuse ammuseid toredaid mõtteid on rajada kiviaja teemapark. Sellest plaanist hakati rääkima tubli viis aastat tagasi ja 2007. aastal valmis põhjalik “Paikuse valla “Kiviaja küla” teemapargi arendamise kava 2007–2010”. Aastad on läinud, ent “Kiviaja küla” pole valmis saanud.

Kuid nüüd paistab, et jääliustik on hakanud liikuma ja kiviaeg võib alata, sest põllumajanduse registrite ja informatsiooni amet on otsustanud ettevõtmisele käe alla panna.

“Kiviaja külast” nagu Lottemaast ja Audru ringrajast võidavad jällegi kogu Pärnu- ja Eestimaa, sest maakond muutub iga sellise rajatisega huvitavamaks ja konkurentsivõimelisemaks.

Heita pilku ligikaudu 10 000 aasta tagusele ajale, mille jälgi Reiu jõe äärest on leitud, sobib nii kohalikele kui turistidele, nii väikestele kui suurtele. Paikuse valla seniseid tegemisi vaadates pole põhjust kahelda, et kiviaja teemapark põnev ei tule.

Muu hulgas mälestamaks Reiu jõe suudmes muistse asulakoha avastanud, 2001. aastal traagiliselt hukkunud Pärnu koolipoissi Lauri Mikkelsaart.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles