Pärnus kõlab suurte hilisromantistide muusika

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abonement 007 on Pärnu Ooperi kontserdisari.
Abonement 007 on Pärnu Ooperi kontserdisari. Foto: Pärnu Ooper

Pühapäeval, 6. novembril esitavad sopran Kai Kallastu, tšellist Leho Karin ja pianist Diana Liiv Pärnu uue kunsti muuseumis Pärnu Ooperi sarjas "Abonement 007" suurte hilisromantistide Richard Straussi ja Sergei Rahmaninovi loomingut. Peale mõlema helilooja soololaulude kõlab kontserdil Richard Straussi monumentaalne "Tšellosonaat".

Sopran Kai Kallastu repertuaar hõlmab teoseid renessansist nüüdismuusikani ning suure hääleulatusega lauljana on ta olnud eesti heliloojate nõudlike ning eksperimentaalsete teoste esmaesitaja. Lauljanna on rõhutanud, et traditsioonilise klassikalise koolituse saanud lauljana naudib ta kõige rohkem belcanto-repertuaari.

Eesti ja välismaa muusikakriitikud on toonud esile soprani mahedat, kuid säravat ja kaunist ning suursugust tämbrit, meisterlikku vokaaltehnikat ja kirglikku interpretatsiooni.

Kallastu on laulnud Repoo Ensemble'i, Reval Ensemble'i, Pärnu linnaorkestri ja mitme projektikollektiivi solistina.

Leho Karin on üks Eesti tuntumaid ja nõutumaid noorema põlve tšelliste. Ta on eesti tšellokoolkonna grand old lady Laine Leichteri lapselaps. Vanaema oli tema esimene tšelloõpetaja.

Pärast Toomas Velmeti tšelloklassi lõpetamist Tallinna konservatooriumis on Leho Karin end täiendanud Venemaal, Saksamaal ja Rootsis. Praegu õpetab ta tšellot Tallinna muusikakeskkoolis, mängib NYYD Ensemble'is ja Tallinna kammerorkestris ning esineb ansamblisti ja solistina.

Diana Liiv on esinenud solisti ja kammermuusikuna Eestis, Leedus, Rootsis, USAs ja Soomes. Peale klaverimängimise on ta kirjutanud kaks muusikalist lasteraamatut "Neli heldet haldjat" ja "Võluvitsa vägi" ning tegutseb muusikasõprade seltsi kontserdisarjade kunstilise juhina.

Liiv on esinenud edukalt paljudel rahvusvahelistel konkurssidel ja festivalidel. Viimasteks saavutusteks on 2009. juulis Kuhmo kammermuusika festivali kursustel Robert Schumanni klaverikvinteti esituse eest parimale ansamblile määratud Kees Wiebenga auhind ning 2010. aasta kahekordne laureaaditiitel rahvusvahelisel pianistide konkursil "Music without limits" Leedus: 3. koht solisti ning 4. koht kammermuusikuna. Hooajal 2011/2012 on ta kutsutud esinema Ferenc Liszti 200. sünniaastapäevale pühendatud festivalidele Luccas, Brescias ja Ascoli Picenos Itaalias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles