Akordionistid korraldasid oma 29. festivali

, muusikapedagoog ja interpreet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

26.–29. oktoobril olid akordionimängijatel Pärnus taas pidupäevad, Abja muusikakooli väsimatute õpetajate Valdo Värgi ja Õnnela Teearu vedamisel on Pärnu akordionimuusika festival paisunud uhkeks ja meeliülendavaks sündmuseks.

Pidupäevade raames toimus viis kontserti, konkurss, korraldati tantsuõhtuid ja pillide müüginäitus.

Maestro kiidusõnad

Festivali tähthetkedeks kujunes kaks sündmust: konkurss-kontsert 28. oktoobril Vanalinna põhikoolis ja rahvusvahelise akordioniorkestri Baltic Tremolo kümne aasta juubeli pidulik kontserdigalaõhtu Pärnu kontserdimajas.

Konkursile oli kogunenud oma oskusi proovile panema noori muusikuid Eestist, Lätist, Leedust ja Soomest. Osavõtjate arv oli seekord rekordiline, mistõttu žüriil oli raske otsuseid teha. Häid mängijaid oli sedavõrd palju, et žürii jagas igas vanusegrupis välja rohkem kui ühe esimese, teise ja kolmanda koha.

Eriti paistsid oma estraadlikkuse ja meisterlikkusega silma Mareks Vitins (Limbaži), Minna Ristamäki (Soome), Joel Marttinen (Soome), Egle Bartkeviciute (Šiauliai) ja Deividas Jocius (Šiauliai). Eesti lapsedki mängisid kõrgel tasemel, pälvides mitu auhinnakohta.

Žürii esimehel Ilmar Tõnissonil jätkus noortele mängijatele ohtralt kiidusõnu, jagades neile ühtlasi kasulikke soovitusi ja õpetussõnu. Kõrvaltvaatajana juhtis ta tähelepanu, et akordionistid kasutaksid eri tämbreid ja dünaamikat tunduvalt mitmekülgsemalt, selle asemel et kogu aeg valjult ja jõuliselt mängida.

Maestro kiituse pälvisidki just mängijad, kes tõid esile akordioni õrnema registriskaala ja kaunid piano-varjundid, näiteks Soome noorte akordionistide orkester Ari Lehtoneni juhatusel.

Samuti sai kiita Leedu orkestrantide ja dirigendi Maryte Markeviciene tuline temperament ja ehe musitseerimine. Pikk konkursipäev lõppes väga sõbralikus ja positiivses meeleolus.

Uhkelt ja teguderohkelt

Järgimisel päeval ootas kõiki veel üks suur sündmus. Akordionistid kogunesid Pärnu kontserdimajja, et tähistada akordioniorkestri Baltic Tremolo 10. aastapäeva.

Kontserdi esimeses pooles esinesid solistid ja ansamblid, noorimad osalejad olid Mareks Vitins Limbaži muusikakoolist ja Art Villem Adojaan Elleri-nimelisest muusikakoolist.

Kontserdi teise poole sisustas juubilar ehk Baltic Tremolo. Mõnusa huumoriga juhtis galaõhtut näitleja Rein Laos. Esimest korda olid orkestriga ühinenud Soome akordionistid.

Dirigentidena astusid üles Maryte Markeviciene, Viktor Nikandrov, Valdo Värk ja Ari Lehtonen.

Orkestri kava oli mitmekülgne, sisaldades lõbusate lugude kõrval tõsisemat muusikat. Eraldi tahan ära märkida Valdo Värgi teosed “Just As Blues” ja “Meenutades”, mis kõlasid uhkelt ja justkui sulandusid orkestri hinge.

Baltic Tremolol on seljataga värvikas ja teguderohke ajalugu 160 kontserdiga. Jälginud positiivsusest tulvil korraldajaid, mängijaid ja dirigente, olen kindel, et nende teekond jätkub üha uute loominguliste saavutustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles