Raeküla “legendaarne kümme” ärkab peagi

Enn Hallik
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matkale unustatud pikal ringil tuli nii tervise- kui võistlussportlasi.
Matkale unustatud pikal ringil tuli nii tervise- kui võistlussportlasi. Foto: Urmas Luik

Suusoojaks tehtud kutse tulla Raeküla metsa üheskoos kunagist populaarset kümne kilomeetri spordirada avastama tõi kaunis sügispäevas kokku poolsada igas eas ratturit.

Pärnu Kahe Silla klubi eestvedajate Jüri Jaansoni ja Vahur Mäe kui sportlastena seda metsa lausa kinnisilmi tundvate kasutajate juhtimisel sõideti rada, kus nauditavaid lõike ja mitmekesist loodust vürtsitasid mõned liivasemad kohad ning mõni rajale kukkunud puu, üheskoos läbi. Kümmekond ratturit pööras seejärel veel teiselegi kümne kilomeetri pikkusele ringile, et praegu tähistamata rada mällu salvestada.

Rahvas soovib raja kiiret tähistamist

“Et nii palju rahvast sellele avastusretkele tuli ja Jürigi kaasa lõi, oli meeldiv üllatus,” kinnitas Vahur Mäe. “Järelikult on Raeküla mets ja looduses sportimine võimas magnet.”

Mäe rääkis, et sai matka järel mitmelt poolt tagasisidet.

“Helistati ja kiideti pikema raja taasavamise mõtet, aga paluti rada ära tähistada, et osataks seda kasutada,” kinnitas Mäe. “Meenutati sedagi, et kümnekilomeetrise ringi raius omal ajal, vaata et pool sajandit tagasi metsa masinatehase tulihingeline spordimees Vladimir Maslov. Kuulu järgi tulnud metsaülemal seda isetegevust pärast tükk aega siluda.”

Vahur Mäe arvas, et raja võiks, kui keskkonnaamet lubab, kas või ajutiselt, puudele värvikriipse vedades, tähistada ja kodanikualgatuse korras saaks seda teha Pärnu Kahe Silla klubi.

“Toonitaksin, et tegemist pole üksnes spordiga. Paljud koolid käivad ju aeg-ajalt looduses tunde andmas ja Raeküla mets pakub käe-jala juures võimalust mitmekesiseks looduse õpperajaks,” lisas Mäe.

Ühine rattamatk tekitas positiivseid emotsioone ja mõtteid ka sõudeässast riigikogulases Jüri Jaansonis.

“Arvatavasti suusatasin esimest korda sellel kümnesel rajal ligi 30 aastat tagasi. Käin seal jooksmas vahel nüüdki ja naudin Raeküla metsa. Seal on tunne, et oled kaugel paksus metsas, rahus ja vaikuses,” rääkis Jaanson.

Jüri Jaanson arvab, et vana kümne kilomeetri rada tuleks korda teha ning ühendada see Reiu vana raudteesilla ning olemasoleva valgustatud rajaga.

“Võiks taastada sealsed retrostiilis bussipeatusi meenutavad kilomeetritähisedki,” andis Jaanson veel ühe idee.

Keskkonnaamet ei ole raja taasavamise vastu

Keskkonnaametis töötav spordisõber Peeter Oja ütles, et ajas töö juures probleemi jälgi ja positiivne lahendus on käega katsuda.

“Keskkonnaametis on Raeküla metsa kaart olemas, vana kümne kilomeetri raja taastamise kooskõlastuseks ei paista takistusi olevat,” teab Oja. “Saab teha heakorratöid, saagida ära rajale kukkunud puud ja minna läbi peale kasvanud võsa. Tohime teha ka puudele värviga rada juhatavaid triipe ja panna metsa kilomeetritähiseid.”

Pärnu Kahe Silla klubi juhatusse kuuluv Oja arvas, et pole küll teada, kas pikemale ringile talvel ka suusarada pressida kannatab, aga jooksuks-kõnniks-rattasõiduks võiks raja avamise kooskõlastuse hästi kiiresti võtta ja need heakorratööd klubi rahvaga kohe ära teha. Kaunist sügist võib ju veel veidi jätkuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles