Eksootiline massaaž tõstab meeleolu

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Thitapron Panyatip ehk Wae, nagu kaaslased teda kutsuvad, alustas massaažiõpinguid Tais 16aastaselt, tema unistuseks on avada kusagil Põhjalas oma massaažisalong.
Thitapron Panyatip ehk Wae, nagu kaaslased teda kutsuvad, alustas massaažiõpinguid Tais 16aastaselt, tema unistuseks on avada kusagil Põhjalas oma massaažisalong. Foto: Urmas Luik

Pärnus Estonia sauna- ja basseinikeskuses pakutakse eksootilist massaažiteenust Tai massaaži, kus teie kehaga käivad oskuslikult ümber Taimaal välja õppinud tailannad.

See pole päris see massaaž, mida pakutakse igal suuremal lennuväljal, kus väiksed haprad tailannad kümnetel lamamistoolidel pikutavatel ärimeestel jalgu hõõruvad, samal ajal kui mehed hoolega oma nutitelefone toksivad.

Unustage halb

Thitapron Panyatip ehk Wae, nagu kaaslased teda kutsuvad, lausub, et kuna jalamassaaži on mugav teha, näeb seda tõesti Taiski igal tänavanurgal. See on väga populaarne. Wae on 25aastane ja teinud oma elus massaaži üheksa aastat.

Ann Mamy on 38aastane. Temale võiks esimesel kohtumisel pakkuda vanuseks kõige rohkem 25–26. Milles peitub tema nooruse saladus? “Me ei tee selle nimel mingeid erilisi pingutusi, see on meie rahvale geneetiliselt omane,” räägib naine.

Mamy on leebuse kehastus, kes massaažiõpingutega alustas Tais Bangkokis kolm aastat tagasi, viimased kümme kuud on ta töötanud Eestis, peamiselt Tallinnas.

Tagasihoidliku naeratusega kaunis naine tunnistab, et igatseb tagasi kodumaale, sest Põhjamaal on raske vastu pidada, ehkki firma, kus ta praegu töötab, on igati vastutulelik. Taisse sõidab Mamy juba uuel aastal. Talve pole tailanna veel Eestis üle elanud, ent pelgab seda külma ja pimedat aega.

Wae lisab, et talle lumi meeldib, aga Eesti toiduga ei harju ta kunagi. Vürtsika riisitoiduta ei ole kehas jõudu. Wae unistab rajada mõnesse Põhjala riiki oma väikese massaažisalongi.

Masseerijad räägivad, et eestlased kipuvad olema loomult mornid. “Vahel astub inimene tuppa ja heidab pikali sellise näoga, et see heidutab. Uurin, kas keegi on surnud või on temaga juhtunud midagi kohutavat,” kirjeldab Ann. Wae tõdeb, et Eesti mehed tarbivad liiga palju alkoholi. “Ja lõpetage see pidev halbadele asjadele mõtlemine!” soovitab ta.

Muidugi on masseerijad teadlikud legendist selle kohta, nagu võiks tailanna tehtav massaaž pakkuda üllatavaid erootilisi elamusi. Selline eelhoiak muudab Anni natuke kurvaks ja nõutuks, temperamentsema Wae aga vihaseks. Tais annab raha eest kõike osta ja küllap on olnud aegu, kui sellise suhtumisega on reisitud Eestissegi.

Estonia Medical SPA tootejuht Sirli Laur rääkis, et esimest korda kutsuti tailannad Pärnusse mullu mais. “Mõtlesime pakkuda midagi eksootilist,” lisas ta.

Tai massaaži teenust pakkuvast Tallinna firmast sõidab kuuel päeval nädalas Pärnusse tööle mitu massööri. Lauri sõnade kohaselt on seda klientidele hea soovitada pärast tööpäeva lõppu, kui muid spaateenuseid pole enam pakkuda.

Unikaalsed võtted

Tai traditsiooniline rahvameditsiin on niisama iidne kui ülejäänud Aasias tuntud tervise- ja raviõpetused. Tai massaaž koos vaimse treeningu, taimeravi ja toitumisõpetusega on terviklik süsteem nagu Indias kasutatav ayurveda või Hiina meditsiin.

Pärnus ja Pärnumaal tegutseva Tai massaaži spetsialisti Kai Siidirätsepa kodulehe info kohaselt leidub Tai massaaži unikaalsetes võtetes India ja Hiina mõjutusi. Arvatakse, et sellele panid aluse budistlikes templites elavad Tai mungad. India mõjutustele viitab eluenergia (prana) ja nelja eluelemendi teooria (maa, vesi, tuul, tuli) rakendamine. Hiina traditsioonilisest meditsiinist on kokkulangevusi energiakanalite kulgemise, akupressuuripunktide ja Hiina ravimassaaži võtetega.

Kes seda massaažiliiki proovinud, on märganud, et massöör pöörab väga palju tähelepanu energialiinidele ja -punktidele. Nende kaudu on võimalik virgutada inimese eluenergiat ning taastada organismi võime end ise tervendada. Tailannad teevad oma tööd suure austuse ja pühendumusega, laskudes sel ajal justkui omalaadsesse meditatsiooni.

Tai massaaž koosnebki masseerivatest liigutustest, vajutustest, kloppimisest, pigistamisest, silitamisest, raputamisest, koputustest, venitustest ja painutamistest. Kohati tekib tunne, nagu oleksite sattunud maadleja haardesse, kes teid õrna halastamatusega sikutab ja teie jäsemed ja luud-kondid pulkhaaval laiali painutab.

Eestlased kardavad valu

Kes käinud massaažis, see teab, et igal massööril on oma käekiri. Nii on sama massaažiliiki viljelevate tailannade stiilgi pisut erinev. Kohaliku anonüümseks jääda sooviva massaažisõbra hinnangul pole tailannade jalamassaaž nii valulik kui tavapärane Skandinaavias levinud tsooniteraapia, kus vajutused tundlikele jalatalla punktidele vahel silme eest kirjuks võtavad.

Samamoodi on lood lihasvenitustega. See ei tekita teisel päeval lihases valureaktsiooni. Ehk on saladus taimses palsamis, mida tailannad kasutavad? Massaaži proovinuna võin kinnitada, et venitused panevad küll ohkama ja kiljuma – massöör teeb samal ajal keerukaid võimlemisharjutusi –, ent ei põhjusta valu ega jäta valujälge. Wae lisab, et eestlased kardavad miskipärast väga valu.

Miks on üldse vaja inimkeha sel moel venitada? Selgub, et see lõdvestab lihaseid ja aitab vähendada lihaste jäikust: lõdvestudes suureneb verevool lihaste väikestes veresoontes, paraneb lihaste varustamine toitainete ja hapnikuga ning hoogustub jääkainete eraldumine lihastest.

Teadmiseks, et klassikalist Tai massaaži tehakse põrandale pandud suurel matil ning see on oma iseloomult kiropraktiline kondiväänamine. Tai õlimassaaž aga sarnaneb klassikalise Rootsi massaažiga, mis paneb rõhku lihase sügavkäsitsusele pealaest jalatallani.

Tailannad teevad ka pea- ja õlavöötmemassaaži, mille käigus muutub pea selgemaks ning õlad saavad tunda nii massööri küünarnukke kui põlvi.

Muide, põlveni tehtava jalamassaaži eel peseb massöör teil enne jalad puhtaks. Sama traditsioon kehtib Tiibeti massaažis. Seegi on omalaadne lugupidamist väljendav kaunis akt, mis loob sideme kahe inimese vahel, kellest üks on teise aitaja.

Tai massaaž on eksootiline ja tore kingitus. Ja on veel midagi, mida mujalt kultuurist pärinev inimene võib kinkida. See on heatahtlikkus ja lahkus ning aasialaste päikeseline olemus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles