Eve Soosalu aitab elada sisse taimede tervendavasse maailma

, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taimeterapeut Eve Soosalu üks lemmikuid on kask, mis pakub taimeraviks ohtralt võimalusi.
Taimeterapeut Eve Soosalu üks lemmikuid on kask, mis pakub taimeraviks ohtralt võimalusi. Foto: Ants Liigus

Igal inimesel kasvab oma aias taim, mis teda ravib, kinnitab taime- ehk fütoterapeut Eve Soosalu, kes äsja on Tallinnast kodulinna kolinud ja hakkab nüüd pärnakatelegi korraldama töötubades sarja, juhatamaks neid taimede maailma.

“Iga haiguse vastu on taim,” teab Soomes taimeteraapiat õpinud ja ayurveda saladustesse süvenenud Soosalu.

Ayurveda meditsiin käsitleb inimest kui tervikut. Arvestab keha, meele ja hinge täiuslikku kombinatsiooni. Ja taimedega sõbrunenu leiab neist nii leevendust kehavaevustele kui kosutust hingele, võib taimetarga jutu lühidalt kokku võtta.

Pärnusse kui pealinnast paremasse elukeskkonda kolinud taimeterapeut on aastaid korraldanud mitmesuguseid töötube ja suviti oma maakodus Harjumaal taimelaagreid. Soosalu sõnade järgi on koduaed meie kõige parem apteek.

“Kahjuks kipuvad inimesed oma koduaia väga steriilsena hoidma, tõrjuma umbrohtu ja pügama hoogsalt muru,” kahetseb taimetark ja ütleb, et tal on tuttav, kes meelega jätab oma koduaias ühe nurgakese hooletusse, et näha, millised taimed tema juurde tulla tahavad.

Kuidas märgata ja ära tunda taimi, mis meid aidata võivad? Fütoterapeut annabki oma töötubades ülevaate ravimtaimede korjamisest, kuivatamisest ja säilitamisest, taimeteede ja tinktuuride valmistamisest ning kasutamisest.

Valdavalt osatakse taimi kasutada teedena, aga tõmmiseid, mis tegelikult aitavad kiiremini, tuntakse Soosalu jutu järgi tunduvalt vähem.

Soosalu räägib, et hakkab peagi ühe huviliste grupiga koostama reisiapteeki, kus samuti suur osa just tinktuuridel. “Kõige lihtsam abivahend reisil nii seedehädade kui merehaiguse ja lennuhirmu vastu on kummelitinktuur,” mainib ta, lisades, et väga vähe osatakse taimi kasutada keha- ja näohoolduses ning meeleolu parandajatena.

Pärnus villa Artises toimuvas esimeses töötoas 9. novembril on põhirõhk eeterlikel õlidel (täpsem info villa Artise Facebooki lehel) ning Pärnumaa kutsehariduskeskuses 15. novembri koolitusel “Rõõmsa ja tervena talve” valmistatakse gripirohtu.

Kolmapäevases töötoas tutvustab Soosalu eeterlike õlide kasutusviise igapäevaelus, olgu selleks meeleolu loomine, tervendamine või ruumide puhastamine.

Valides komponente üle 35 eeterliku õli hulgast, saab iga osavõtja teha endale töötoas tervendava lõhnaõli.

Taimeterapeut õpetab lõhnaõli kasutamistki. “Lõhnaõli tervendav toime on palju suurem, kui teada kehapunkte, kuhu seda kanda. Tegelikult ei mõjuta me lõhnaõliga ainult meelt, vaid ka nahka, lümfe,“ räägib Soosalu.

Sama lugu on looduskosmeetikaga. Miks peaks kasutama kalleid kreeme, kui Eesti loodusest leiab palju tõhusamaid abimehi, et oma keha eest hoolitseda, arvab Soosalu. Enne jõule lubab ta oma töötoas õpetada ka näoõli valmistamist.

Need, kes töötubadesse tulevad, saavad Soosalult paar aromaatset nippi, hoidumaks külmetushaigustest, mis sügise ja talvega kipuvad kaasnema.

Näiteks neile, keda piinab köha, soovitab Soosalu teed, milleks võrdsetes kogustes on võetud raudrohtu, nõgest ja põldosja. Seejärel tuleks pugeda kurguni vanni ja siis sooja teki alla. “Tee võib vanni kaasa võtta, nii on ravi veel tõhusam,” jagab Soosalu oma kogemusi ja soovitab lõpetuseks tervena püsimiseks hästi palju looduses käia.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles