Astrid Hindriks: Esimese heateo aasta

Astrid Hindriks
, MTÜ Kodanikujulgus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Astrid Hindriks.
Astrid Hindriks. Foto: Urmas Luik

Kui aastale 2008 tagasi vaadata, iseloomustab seda kõige paremini märksõna “Heategu”. Pärnumaa lapsed joonistasid oma käega jõulukaardid Gruusia põgenikelaagrites olevatele lastele. Kokku tuli üle üheksasaja kaardi, peale selle laste tehtud joonistused.

Tegu oli nende laste esimese heateoga. Müts maha lasteaednike ja õpetajate ees, kes haakusid meie üleskutsega, rääkisid Gruusia sõjast ja andsid lastele võimaluse teha oma elu esimene heategu.



Laste mõtteviis on muutunud


Vestlesin hiljuti emaga, kelle laps oli mures. Nimelt olevat tal selle aasta heategu tegemata ja ta pakkus emale, et perre võetaks kasulaps. Üsna suur väljakutse, mida pere ringis arutada.



Alustada saab väikestest heategudest. Praegu käib annetuskampaania “Kassidele kiisutuba” Pärnu loomade varjupaiga kasside heaks, kes oma päeva puuris peavad veetma. Minu annetus on tehtud (Varjupaikade MTÜ 10220068203017 SEB, selgitus “Kassidele kiisutuba”). See on võimalus koos lapsega väike heategu teha veel sel aastal.



Aga loomade varjupaik vajab igasugust abi. Nii on kiisudel-kutsudel puudu heast sõbrast, kellega mängida või jalutamas käia. Kui just uut kodu ei saa pakkuda, võib mängimas ikka käia.



Lapsevanemate kvaliteetaeg – olla koos lastega – saab uue varjundi, kui seda loomade varjupaigas teha. Kui veel isa või vanaisa haamri ja naelad kuutide parandamiseks kaasa võtab, on tegemist juba töökasvatusega. Midagi oma kätega kasulikku teha on meie linnastunud laste jaoks eriti tähtsal kohal. Loomadega tegelevad lapsed ei tee kunagi nõrgemale liiga. Nii väheneb isegi koolivägivald.



Populaarseks on saanud tervisesport. Tegu on spordiseltside ja muude ühenduste aastatepikkuse töö tulemusega. Ka Pärnu linnavalitsus on panustanud tervisespordi arengusse, aga aktiivsete kodanike initsiatiivita vaevalt see oleks juhtunud.



Rahaliselt kitsad ajad on ees. Meie roll on jälgida, et tervisespordi rahastus ei väheneks, et spordiradade olukord ei kannataks. Maksumaksjate huvides on olla ise terve ja lastele tervislikke eluviise kujundada. Kui mõni ühendus talgutele kutsub, on kindlasti palju osavõtjaid koos lastega.



Mina olen küll seda meelt, et Pärnule on kasulikumad tervisespordiüritused kui läbupeod, kus alkohol ojadena voolab. Õnneks on need mujale kolinud või kustunud. Aga üks põlvkond rullnokki on selle peal üles kasvanud, alkohol ruulib nende elus.



Seadused on muutunud


Alates möödunud sajandi viimasest aastast on Pärnumaa naisteühendused üheskoos välja astunud alkoholisse suhtumise normaliseerimise eest ühiskonnas. Oleme kasutanud kõiki võimalikke kodanikele poliitika tegemiseks antud tööriistu: märgukirju, allkirjade kogumisi, avalikke koosolekuid.



Üks tasand on saavutatud: 1. novembrist hakkas kehtima uus reklaamiseadus, mis karmistab alkoholi reklaami tingimusi. Alkoholi reklaam ringhäälingus on lubatud 21-7 olenemata sellest, kui kange alkoholiga on tegemist. Alkoholi reklaam peab sisaldama hoiatavat teksti “Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada teie tervist!”.



Kindlasti olete tähele pannud, et 22-10 on üleriiklik alkoholimüügi keeld. See on suur murre alkoholipoliitikas. Kuid pikk tee on veel käia, et inimeste mõtteviisi tervislike eluviiside suunas muuta.



Meedia kajab majanduse mustast stsenaariumist. Poliitikud on andnud katteta lubadusi, nüüd on meie aeg neid lahti mõtestada ja järgmise aasta oktoobris kohaliku omavalitsuse valimistel oma hinnang anda. Täita oma kodanikukohus, juhtimise juurde tuleb valida inimesed, kel tähtis kogukonna, mitte oma kauka heaolu. Kes ei kanna mõtteviisi “pärast mind tulgu või veeuputus”.



Kodanikud oskavad end koondada otsuste vastu, mis nende huvisid riivavad. Peale ajaloolise Reiu silla avamise kogukonna survel puudub meil ülevaade, mis veel on maakonnas probleemina üles tulnud. Loomisel on Interneti-lehekülg www.avatudparnumaa.ee, mis edaspidi kajastaks neid probleeme ja oleks maakonna ühendustele võimalus end tutvustada.



Pärnu linnavolikogu juures toimib ühenduste ümarlaud, mille kaudu saab osaleda linna puudutavate küsimuste lahendamisel, tuua otsustajateni linna valusamad probleemid ja otsida lahendusi olukorra parandamiseks. Jaanuari ümarlaual on plaanis arutelu, kas Pärnu avatud ruum pakub lastele võimalusi tervislikult ja turvaliselt vaba aega sisustada, sealhulgas sportlikult.



Pärnu linnavalitsuse juures alustas vähemusrahvuste ühenduste ümarlaud, mille eesmärk on ühise infovälja loomine ja vähemuste probleemide toomine linnavalitsejateni.



Mida soovida uuelt aastalt?


Soovin koostöövalmidust ja aktiivsust kogukonna eest seismisel. Reiu silla avamise saaga pani mul tiksuma ühe kahtluse seoses Via Baltica ehitusega. Meil oleks kasulik luua “vasakpöörde ümarlaud”, et mitte ühel päeval olla fakti ees: oma koju saad mitme kilomeetri jagu ümbersõitu tehes. Teed annab ehitada nii, et kogukonna huvid on kaitstud. Odavam viis on siiski, kui riigi ärihuvid oleksid kaitstud kogukondade arvelt.



Lastevanematele soovin, et nad panustaksid rohkem lastega koos veedetud aega.



Kiigake tihedamini lapse tuppa, kas ta end arvuti ette pole unustanud, sõjamänge ei mängi või pornolehekülgedel ei uita. Kaasake lapsed pereotsuste tegemisse, tehke midagi huvitavat koos, andke neile võimalus heategu teha.



Ühendustele soovin, et nad korraldaksid rohkem pereüritusi, et vanemad saaksid lastega koos midagi huvitavat teha. Ja et nad ikka topiksid oma nina sinna, kus tehakse otsuseid, mis mõjutavad inimeste igapäevaelu. Koostöös sünnib jõud, vaidlustes tõde.



Spordiklubidele soovin, et nad leiaksid väljundi oma spordialade tutvustamiseks ühisürituste kaudu linna avalikus ruumis just lapsi ja noori kaasates. Tippsport ei sünni tühjale kohale, vundamenti laotakse lastespordi arendamisega.



Mida omavalitsustele soovida? Kogukonna eest seismist, ühise laua taga probleemide lahendamist, tulemuslikku koostööd ühendustega.



Pärnu ajakirjanikele soovin head tahet kajastada neid väärtusi, mis inimestele on tähtsad. Teie teha on valimiskampaania valgustamine. Kodanikujulgust reklaami kõrvale tuua tumedad tehingud, kui see on avalikes huvides.



Riigijuhtidele soovin mõistmist, et võimu teostatakse rahva huvides. Ja et kodanikuühiskond on võti, mis aitab surutisest valutumalt välja tulla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles