Uue kunsti muuseumis tuleb Türgi filminädal

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi draama "Sivas".
Türgi draama "Sivas". Foto: Kuvatõmmis filmist

Alanud teemanädala puhul näidatakse Pärnu uue kunsti muusemis reedest pühapäevani Türgi filmide viimaste aastate paremikku.

Kõik linateosed on saavutanud rahvusvahelise menu ja pärjatud mitme auhinnaga. Filmid on türgikeelsed ja inglise subtiitritega.

Sivas” (2014)

Režissöör Kaan Müjdeci võimas debüütmängufilm maalib vaatajale kauni, kuid toore portree maailmast, kus lapsed peavad kiiresti üles kasvama ja ainult tugevamad jäävad ellu. 11aastane peategelane Aslan (türgi keeles “lõvi”) elab Anatoolia külas arhailises, meeste domineeritavas maailmas, kus hierarhia määrab kõige tugevam. Kui kangekaelne Aslan leiab kraavist haavatud Kangali tõugu võitluskoera Sivase, ravib ta looma terveks. Lapse ja koera suhe on pöördepunkt mõlema elus ning varsti tuleb ühel suureks kasvada ning teisel taas elu ja surma nimel taplema minna.

Film on võitnud 13 auhinda ja kogunud 13 nominatsiooni.

Luuderohi” (2015)

Linateos, mille režissöör on Tolga Karaçelik, uurib inimeste sunniviisilist kooseksisteerimist kinnises, rangelt struktureeritud ühiskonnas, kus organiseeritus ja hierarhia lagunevad järk-järgult.

Kaubalaeva tegevusetult seisnud meeskond on oodanud töötasu mitu kuud, kuni lõpuks annab lootust uus tellimus. Sadamasse jõudes on kaptenil aga ainult halvad uudised: laevafirma on pankrotistunud ja alus tuleb üle anda võlausaldajatele.

Kapten lubab meeskonnal, välja arvatud viiel mehel, minna ta, neid ta vajab laeva hooldamiseks ja käitamiseks. Kapten otsustab minna tagasi merele, kuni asjad laabuvad. Lõputu ootamine, toiduvaru vähenemine ja suurenev klaustrofoobia mõjutavad meeste meeleolu ja tekitavad meeleheidet. Kauane isoleeritus muust maailmast halvendab meeskonna ühtsust ning uputab mehed hulluse- ja terrorimerre.

Film on võitnud seitse auhinda ja kogunud viis nominatsiooni.

Kalandari kargus” (2015)

Režissöör Mustafa Kara.

Unikaalse keskkonna ja realistliku atmosfääri kaudu portreteeritakse Mehmeti kirglikku ja emotsionaalset elu. Ta elab perega külakeses Musta mere ääres, teenides elatist mõne lamba karjatamisega. Samal ajal proovib ta lisa teenida mägedes maha jäetud maavarakaevandusest varusid otsides. Mehmet usub, et kaevandamine aitab elujärge parandada, kuid tema perekond peab seda mõttetuks.

Hoolimata kõikidest jõupingutustest tundub Mehmeti elu lootusetu, kuid lootusekiir terendab siis, kui ta härjavõistluses osaleb. Aga sealtki naaseb Mehmet lüüasaanuna ja tühjade pihkudega.

See on lihtne lugu, kus põimuvad eluraskused, võitlus heaolu eest ning looduse ja inimeste vahelised suhted.

Film on võitnud 19 auhinda ja kogunud kaks nominatsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles