Pärnu Vaprus sattus piirilinnas rassismiskandaali

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva Transi poolkaitsja Irie (vasakul) pahandas pärast lõpuvilet Vapruse mängumehe Reno Markiga.
Narva Transi poolkaitsja Irie (vasakul) pahandas pärast lõpuvilet Vapruse mängumehe Reno Markiga. Foto: Ekraanitõmmis ETV2 ekraanilt

Eesti jalgpalli liit (EJL) algatab distsiplinaarmenetluse, et selgitada välja Narva Transi ja Pärnu Vapruse reedese matši väidetava rassismijuhtumi asjaolud.

“Tahan midagi öelda! Kõik on maailmas võrdsed: nii valged kui ka mustad. Valged ei tohiks kunagi mustanahalisi inimesi halbade sõnadega kutsuda. Austust!” teatas Narva Transi peatreener Cenk Özcan pärast mängu ETV2-le antud intervjuus.

Özcan ei täpsustanud, mida ta avaldusega silmas peab. Teada on, et pärast lõpuvilet vaidlesid Transi mängijad Dante Leverock ja Bi Sehi Elysee Irie tuliselt Vapruse mängumehe Reno Margiga. Irie koputas Margile sõnu peale lugedes korduvalt näpuga oimukohale, tulisemat Leverocki pidid aga kaaslased kohati suisa kinni hoidma, et ta ei läheks pärnakaga arveid klaarima.

Vapruse peatreeneri Indrek Zelinski sõnutsi küsis ta Margilt pärast rassismisüüdistust, mis väljakul juhtus. “Reno ütles, et rääkis ühest küünarnukiga löömise mänguepisoodist,” ütles peatreener. “Mul pole mingit põhjust oma mängijat mitte uskuda.”

Vapruse juhendaja märkis, et ametlikku süüdistust pole veel kellegi suhtes esitatud. “Pärast mängu paisati õhku ebamäärased süüdistused, et keegi kasutas rassistlikke väljendeid. Kedagi konkreetselt süüdistatud ei ole ja ma pole kusagilt kuulnud, mis sõnu siis väidetavalt kasutati,” lausus Zelinski. “Kui jalgpalliliidu distsiplinaarkomisjon meilt seletusi palub, siis klubi ja mängija annavad need.”

EJLi infojuht Mihkel Uiboleht kinnitas Postimehele, et alaliit annab juhtumile ametliku käigu, uurimaks, mis juhtus. “Kohtunikud on intsidendi fikseerinud nii, et Irie tuli nende juurde, öeldes, et vastasmängija sõimas teda nahavärvile viidates. Kuna ükski neljast kohtunikust intsidendi lähedal ei viibinud, siis piirduti kaebuse fikseerimisega. Menetluse käigus uurime videomaterjali, sealhulgas heli, ja küsime selgitused mõlemalt osapoolelt,” seletas Uiboleht.

Vutiliidu distsiplinaarkomisjonile on mängija suhtes esitatud rassismikahtlustuse menetlemine esmakordne.

Uibolehe jutu järgi võib otsuseni jõudmine võtta kuni paar nädalat. “Kõik oleneb sellest, kui ruttu kogume kokku videomaterjalid ja seletused,” täpsustas ta.

Et distsiplinaarkomisjonil puudub kogemus mängijale esitatud rassismikahtlustuses, ei osanud Uiboleht öelda, milline võib olla karistus juhul, kui juhtum kinnitust saab.

“Rahvusvahelisel tasandil on rassismijuhtumeid ette tulnud, meil mitte. Üritame leida analooge ja tuua paralleele samasuguste juhtumitega. Kindlasti käsitleme juhtumit kogutud andmete järgi ja põhjalikult ning teeme otsuse selle põhjal,” lisas Uiboleht.

Peale rassismisüüdistuste heitis Narva Trans pärnakatele ette ülbet käitumist enne mängu, kui pärnakad olevat staadionile saabudes tahtnud pooteist tundi enne avavilet väljakule pääseda, aga seal polnud perepäev veel otsa saanud.

Piirilinna klubi esindaja Constantine Burdakov rääkis vutiportaalile Soccernet.ee, et Zelinski küsis tema käest, millal perepäev lõpeb. “Vastasin talle, et 10–15 minuti pärast. Talle oli see probleem ja ta ütles, et väljak peab tühi olema kaks tundi enne mängu algust. Ma ütlesin, et meil on jalgpalliliiduga kokkulepe. Tema vingus ja ütles, et siin on täielik bardakk. Peatreener on väga oluline inimene meeskonnas. Tema on meeskonna nägu ja temal on tavaliselt viimane sõna, ta paneb taktika paika. Aga juba siis, kui mäng polnud veel alanud, otsis tema konflikti ja nägi igal pool probleeme. Markerite panemine väljakule võtab maksimaalselt viis minutit ja tema ütleb, et las kõik tõmbavad n***i, Premium liiga viimane meeskond tuli ja tahab soojendust teha.”

Zelinski sõnutsi on Vapruse meeskonnal protseduurid ja rutiin, mida enne mängu tehakse ja perepäeva tõttu oli Narvas tõepoolest tema hinnangul omajagu korralagedust. “Minul ei olnud mingit informatsiooni, et seal toimub enne mängu perepäev. Meistriliiga mängudel peab staadion kaks tundi enne kohtumise algust valmis olema, et kui meeskonnad poolteist tundi enne mängu saabuvad, oleks kõik korras. Mängijad tahavad ennast pärast pikka bussisõitu sirutada ja kõndida. Nad käivad platsi peal tutvumas oma positsiooniga ja vaatavad, milline on väljaku seisukord seal,” seletas Pärnu meeskonna juhendaja. “Kui väljakul on 100 last, ei saa seda teha.”

Pärnu meeskonna juhendaja arvates on pärast viigiga lõppenud mängu esitatud süüdistuste taga Transi frustratsioon tulemuse pärast.

“Neil on mängus koht eurosarjas ja sellega kaasneb suur raha. Meie mängu järel ei olnud veel teada Tartu Tammeka tulemus, mis oli Transile soodne,” ütles Zelinski. “Narvalaste pahameel näitab, et meie meeskond tegi midagi sellist, mida vastased ei oodanud. Näitasime, et kõik meeskonnad peavad hakkama meiega rohkem arvestama.”

Pärnakad on Transile olnud punktimasin

Pärnu vutimeeskonnad pole suutnud Narva Transilt meistriliiga ajaloos punkte eriti noppida. Ikka ja jälle on piirilinna tiim saanud neljaringilise hooaja käigus nii Vapruselt kui Pärnu linnameeskonna käest neli võitu.
Veidi erandlik oli 2015. aasta, kui Pärnu linnameeskonnal õnnestus koduväljakul 18. augustil Transiga 2:2 viiki mängida.
Enne seda olid suvepealinlased Transi vastu kuival kuraditosin aastat: Pärnu Levadial õnnestus narvalased kodus 2:1 alistada 2002. aasta augustis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles