Pärnu muusikakooli viiuliõpetaja pälvis kultuurkapitali tunnustuspreemia

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maire Varma pälvis kultuurkapitali tunnustuspreemia.
Maire Varma pälvis kultuurkapitali tunnustuspreemia. Foto: Haide Rannakivi

Eesti kultuurkapitali helikunsti sihtkapital otsustas anda tulemusliku õpetamistöö eest pedagoogi tunnustuspreemia Pärnu muusikakooli viiuliõpetajale Maire Varmale.

Varma töötab Pärnu muusikakoolis 1976. aastast ja on üks Pärnu regiooni ja muusikakooli juhtivaid keelpilliõpetajaid. “Varma on silmapaistev pedagoog tänu teadmistele, oskustele ja iseloomuomadustele. Õpetajana on ta tasakaalukas, suure kogemuste pagasi ja hea vaistuga. Ta ühendab oskuslikult õpetamise ja kasvatamise, oskab õpilastes äratada huvi nii viiulimängu kui muusika vastu üldse, suunates neid iseseisvale tööle ja muusikakuulamisele,” iseloomustavad kolleegid, kes tema nominatsiooni esitasid.

Varma on olnud edukas, sest paljud tema hoolealused on valinud professionaalse või hobimuusiku tee. Kõiki tema õpilasi iseloomustab meisterlikkus. Pärnu regiooni ja Pärnu muusikakooli konkursside esikolmikusse on läbi aastate jõudnud temagi õpilased.

Varma tunneb sügavat huvi erialase töö ja metoodika vastu. Ta täiendab end pidevalt Eestis koolitustel. Varma konsulteerib nii Pärnu muusikakooli kui Pärnu regiooni õpetajaid repertuaari ja viiulimängutehnika asjus. Mentor-õpetaja on Varma olnud kunagistele õpilastele Anu Männile, Indrek Palule ja Edeliis Püttsepale ning on praegugi Kristiina Birgile. Varma on töötanud kultuuri- ja haridusministeeriumi soovitusel aastatel 1991–1993 Soomes Nurmese muusikakoolis.

1994. aastal asutatud Pärnu linnaorkestris töötab Varma orkestrandina selle asutamisest, olles kolm esimest aastat olnud orkestri kontsertmeister ja praegu esimene viiul. Varma peab väga oluliseks, et viiuliõpetajal oleks võimalus mängida professionaalses orkestris või ansamblis, sest see aitab hoida viiulimängu kõrgel tasemel.

Preemia suuruseks on 1000 eurot ja see antakse üle 23. septembril Tallinnas Rahvusooperis Estonia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles