Uue kunsti muuseum avab kingid Eestile

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keraamikud avavad uue kunsti muuseumis näituse “Kaheksa”.
Keraamikud avavad uue kunsti muuseumis näituse “Kaheksa”. Foto: Tiit Rammul

Kaheksa keraamikut, kel puuküttega keraamikaahjud Pärnumaal Pikaveres ja Soomes Pielavesis, Kohilas ja Võsul, sõitsid Pikaverre kokku, et number kaheksa külili, lõpmatusemärgiks keerata.

Mõeldes Eesti ja Soome riigi 100 aasta juubelile ja lastes fantaasial vabalt lennata, kujutab külili kaheksa kaht ühte põimunud nulli number ühe taga. Samuti võib selles sümbolis näha ristumisi ja radu, mille on tallanud inimesed, kes tihti käivad üle Soome silla.

Pikaveres põletatud teostest näituse “Kaheksa” avamisega tähistavad Soome keraamikud Susanna Hotari, Jaana Pietikäinen, Susanna Tyrväinen (keraamika ja klaas), Jenny Linnove ja Eesti keraamikud Kersti Laanmaa, Karin Kalman, Urmas Bereczki ja graafik Tiit Rammul uue kunsti muuseumis kahe riigi juubelit.

Ühise kunstiteose Eestile otsustasid luua Rootsis Stockholmis Triinu huviringis toimetavad väliseestlasedki.

Iga osavõtja valmistas enda valitud materjali ja kujundusega töö, mille värvideks olid lubatud vaid sinine, viljakollane ja kõik hallid toonid valgest mustani. Inspiratsiooni ammutati laulust “Eesti lipp”.

Keraamikute näitus avatakse ülehomme kell 16 ja Rootsi väliseestlaste näitus “Õnnitlus” pühapäeval kell 15.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles