Poolakad ostsid Pärnu suurettevõtte

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valmose tegevjuhi Heiki Vahermetsa sõnutsi soovib ettevõte oma tootmismahtu viie aasta jooksul kolmekordistada.
Valmose tegevjuhi Heiki Vahermetsa sõnutsi soovib ettevõte oma tootmismahtu viie aasta jooksul kolmekordistada. Foto: Mailiis Ollino

Poola tööstuskontsern Paged Group ostis spoonitootja OÜ Valmose, investor plaanib Eestis tootmismahtu suurendada. Valmose tehas asub Pärnu linnas Lemmetsa külas ja tehase 250 töötajast enamik on kodumaakonnast.

Valmose ostnud Paged ja müüja Kaamos Grupp märkisid pressiteates, et Poola investor kavatseb toetada ettevõtte jõulist arendamist, sealhulgas teha lisainvesteeringuid, et suurendada tootmisvõimsust ja tõhusust Valmose tootmisüksuses.

„Võtame sellise tunnustatud strateegilise partneri nagu Paged Group sisenemist kui parimat tõestust, et meil on hea turupositsioon, oleme äriliselt tulemuslikud ja meil on arengupotentsiaali,“ ütles Valmose tegevjuht Heiki Vahermets.

Vahermetsa sõnade kohaselt soovib ettevõte tugevdada enda kui piirkonna juhtspoonitootja positsiooni. “Meil on potentsiaali oma tootmismahtu viie aasta jooksul kolmekordistada ja oleme kindlad, et Paged Groupi toetusega me selle eesmärgi saavutame,“ avaldas tegevjuht.

​Valmos kuulus Kaamos Gruppi, mille suuromanik on Kaido Jõeleht, kes oli mullu Eesti rikaste topis 25. kohal ning tema vara väärtuseks hinnati 85 miljonit eurot. Kuigi tehingu hinda ei avalikustata, sest ettevõtted ei ole börsil, kinnitasid asjatundjad Äripäevale, et tegu on TOP 10 tehinguga sellel aastal. 

“Valmos on tänapäevane hästi juhitud ettevõte ja üks juhtspoonitootjaid nii Eestis kui kogu piirkonnas. Tal on suur kasvupotentsiaal. Me hindame kõrgelt ettevõtte tootmisvõimalusi, mainet ja tugevat turupositsiooni ning tema juhtkonna ja töötajate pädevust, mis on suurepärane vundament Valmose kasvuks. Paged Group on Euroopa üks suuremaid ja efektiivsemaid leht- ja okaspuuvineeri tootjaid, mis on spetsialiseerunud kõrgtöödeldud vineeri tootmisele,” selgitas ettevõtte ostnud Paged S.A. tegevjuht Tomasz Modzelewski.

“Kaamos Groupile ja selle aktsionäridele tuli otsus Valmost müüa emotsionaalselt raskelt. 15 aastat tagasi, kui osanikud ettevõtte ostsid ja restruktureerimisega alustasid, olid neil suured ambitsioonid ja praeguseks on need mitu korda ületatud,” rääkis Kaamos Groupi juhatuse esimees Marek Pohla.

Valmos on Pohla sõnutsi praeguseks maailma suuremaid kasemööblispoonitootjaid, umbes 97 protsenti ettevõtte müügist moodustab eksport Kesk- ja Ida-Euroopasse, Põhja-Ameerikasse ja Aasiasse.

“2017. aastal võtsid aktsionärid vastu strateegilise otsuse siseneda Valmosele uude valdkonda – vineerispooni tootmisse. Alustati samm-sammult ja esimene aasta läks igati ootuspäraselt. Siis aga tuli meile “kosja” vineerispooni tootmise üks turuliidreid – Paged Group – ja oleks olnud ebamõistlik keelduda,” lisas Pohla.

Valmos on 2000. aastal asutatud Eesti spoonitootja. Pärnumaa tehasel on 250 töötajat ja 2017. aastal kasvas Valmose käive 33 protsenti – 11,3 miljoni euroni.

Paged Group:

       Paged Group on rahvusvaheline tööstus- ja investeerimiskontsern, mille ajalugu on üle 80 aasta pikk.


       Grupp koosneb emaettevõttest Paged S.A-st ja tütarettevõtetest viies ärisegmendis: vineer, sisekujundus ja mööbel, teenused ja tehnoloogia, kinnisvara ja muu tegevus.


       Kontsernil on Poolas viis tänapäevast tehast, see teeb temast ühe suurema vineeritootja Euroopas. 2017. aastal moodustas Paged Groupi konsolideeritud käive 206 miljonit eurot.

Valmos OÜ:

  • Asutatud 2000. aastal.
  • Tegevusala: spoonitootmine.
  • Ligi 97 protsenti toodangust eksporditakse.
  • Põhiturud: Euroopa, Põhja-Ameerika ja Aasia vineeri- ja mööblitootjad; IKEA üks suuremaid kasemööblispooni  tarnijaid.
  • Töötajaid: Pärnumaa tehasel ligemale 200.
  • Käive kasvas 2017. aastal 33 protsenti.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles