Kõrgem kunstikool näitab taset

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu kõrgema kunstikooli valikkursustel joonistavad tudengid suureformaadilisi figuraalseid aktikompositsioone.
Tartu kõrgema kunstikooli valikkursustel joonistavad tudengid suureformaadilisi figuraalseid aktikompositsioone. Foto: Silja Joon

Pärnu keskraamatukogu fuajees näeb, millega tegeldakse Tartu kõrgemas kunstikoolis, sest väljas on õppeasutuse üliõpilaste aktijoonistused ja nahadisainitööd.

Tartu kõrgema kunstikooli üldainete osakonna juhataja Ave Avalo sõnade kohaselt on joonistuste autorid üliõpilased esimesest neljanda kursuseni. Koolis on kohustuslikud joonistustunnid, peale selle saab joonistada valikainena.

Näitusel ongi tudengite tööd, mis valminud valikkursustel, mille käigus joonistati suureformaadilisi figuraalseid kompositsioone, akte. Samuti on tudengid lahendanud temaatilisi ülesandeid, joonistanud muinasjutulistel teemadel. Joonistamisel on kasutatud sütt, värvilist kriiti ja pliiatsit. “Näitust tasub vaatama tulla, et veenduda: joonistamine ei ole igav või igapäevane tegevus. Joonistamiseks on palju võimalusi, on palju kunstnike käekirju, isiksusi,” märkis Avalo.

Noored, kes kaaluvad kunstiõpinguid, võivad tulla väljapanekut vaatama, et näha, millega Tartu kõrgemas kunstikoolis tegeldakse, kui kõrge on tase ja millised teemad.

Näitusetööde autorid on Heiki Arge, Mirjam Hinn, Artjom Jurov, Liis Kaljo, Kadi Kusnets, Timo Kähara, Jerl Norden, Sirje Piir, Kadri Riives, Taavi Viikman. Kursusi juhendas Udo Vool.

Maila Käos on Tartu kõrgema kunstikooli nahadisaini osakonna õppejõud. “Nahadisaini osakonna näitusele võiks tulla, et veenduda, mida kõike on võimalik välja mõelda ja käsitsi teha, avastada loomingulisust ja leidlikkust,” lausus ta. Naha kõrval on kasutatud mitut muud põnevat materjali, loodud neist eri vorme. Näha saab nii klassikalises laadis nahka köidetud raamatuid kui mängulisemaid köitelahendusi, kus esmatähtis on idee. Köited ja laekad on valminud õppejõudude Rutt Maantoa ja Tõnu Ojaveri juhendamisel.

Samuti on esindatud pilkupüüdvad aksessuaaridisaini näited: eri vormiga ja ise materjalist ridikülid, käekotid, kindad, kingad. Üliõpilasi on juhendanud õppejõud Kaia Lukats ja Maila Käos.

Väljapanekud „Joonega või jooneta” ja „Kordumatu kooslus” on avatud 8. detsembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles