Küüni jõuab „Grace ja Glorie“

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viljandi Ugala teater toob 15. novembril Pärnusse Tom Ziegleri südamliku ja kauni kahe naise elusaatusest pajatava loo „Grace ja Glorie“.

Lavastaja Indrek Sammuli sõnutsi on tegemist elulise looga, mis peaks Eesti inimesi puudutama.

“Ziegleri näidendis jääb kõlama mõte, et oluline pole see, kui kaua keegi meist elab, vaid see, kuidas me elame,” ütles Sammul.

“Nii nagu selles lavastuses on elus sageli tunne, et meie ees suletakse uksed ning puudub väljapääs. Rasketel hetkedel ei pruugi me isegi aru saada, kui meile avatakse uus uks. Käe võib ulatada inimene meie kõrval,” rääkis Sammul.

Kahe naise elu hargneb vanas mägimajas Virginia osariigis Blue Ridge’i mäeahelikus Ameerikas. 90aastasele Grace Stilesile, keda arstid enam aidata ei suuda, saadetakse hooldajaks Harvardi ülikooli haridusega ja linnast pärit Glorie Whitmore.

Grace ja Glorie mõistavad, et neil on teineteise abi tegelikult väga vaja. Loo pealkirigi on mitmekihiline, tähendades ühelt poolt naiste nimesid ja teisalt inglise keelest tõlgituna au ja hiilgust, selle näidendi kontekstis sobiks ehk veel paremini „heldus ja hiilgus“.

Sammuli väitel on Ugala teatril väga hea meel, et taas on laval paar aastat teatrist eemal olnud Leila Säälik (Grace), kes tulnud tagasi just selle näidendi pärast.

„Kaua otsisime üheskoos sobivat näidendit, „Grace ja Glorie“ oli see, mis Leila Säälikut lõpuks paelus,“ ütles lavastaja. Gloriet mängib Kadri Lepp.

Näidendit “Grace ja Glorie” esitleti 1990. aastal, lavale jõudis see New Yorgis off-Broadwayl Laura Pelsi teatris 1996. aastal ja seda on kõikjal maailmas saatnud publikumenu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles