In memoriam: Lembit Rebane

Märt Pilme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lembit Rebasel oli alati nägu naerul.
Lembit Rebasel oli alati nägu naerul. Foto: Urmas Luik

Eile lahkus 65aastasena meie seast armastatud koolipapa ja korvpallitreener Lembit Rebane.

“Selle mehe kohta saab ainult ülivõrdes rääkida,” pajatas Pauluse korvpallikoolis Rebasega koos treeneriametit pidanud Johan Kärp. “Suur mees suure südamega. Ta oli minule mentor nii koolidirektorina kui suur eeskuju inimesena. Üks väga-väga hea mees on kadunud.”

Pärnu Sadama korvpalliklubi praeguse juhi sõnutsi jäigi kunagise ässa viimaseks tööpostiks Pauluse klubi 2006.–2009. aastal sündinud poiste treenimine. Praegu juhendab noori Mait Käbin.

“Ta tegi tööd hingega ja päris mitu aastat. Ta teadis, et mul polnud treenereid võtta, ja tuli appi, et pensioni kõrvalt end liigutada,” rääkis Kärp. “Ta oli lihtsalt nii-nii lahe vend: vaoshoitud ja tasakaalukas.”

Kärbi sõnutsi oli kahemeetrine korvpallitreener alles esmaspäeval Pauluse spordihallis jõusaalitrennis. Käbingi kohtas teda samal päeval Raeküla metsas.

“Tegin tütrega tavapärast viiekilomeetrist ringi, kui finišis kohtusime: ta tuli rattaga just metsaringilt. Ajasime veel tükk aega juttu...” rääkis Käbin tasasel toonil. “Küsis just poiste kohta ja rääkisime pikalt. Ja siis järgmisel päeval tuli selline teade...”

Rebane oli Käbini esimene korvpallitreener. Hiljutises persooniintervjuus tunnistas Käbin, et kui ta 15aastasena Pärnu KEKi eest meistriliigas debüteeris, ei olnud ta andekas õpilane, ja see, et Pärnu toonased paremad noored meistriliigasse pääsesid, oli väga selgelt kahe inimese töö vili: esiteks Rebase ja teiseks Jaan Lentsiuse.

Ta oli suur eeskuju, suur inimene, suur treener suure algustähega.
Mait Käbin

Lahkunud juhendaja õpetas Käbinile eelkõige korvpalliväliseid väärtusi. “Korvpalli mängimine on nii lühike aeg elus. Aga see, mis sinna juurde kuulus, on oluline. See oli Lembitu õpetuses tähtis ja seda olen ise üritanud jälgida. Ta oli väga hea pedagoog. Mis puutub korvpallimängu, siis ta nägi materjali, kellega ta töötas. Ta oskas meid motiveerida, häälestada. Ta oskas meie trumbid välja selgitada ja panna need mängu sisse. Ma olen alati püüdnud üle võtta, mõnikord peita puudusi ja vastasele panna konkreetne valem ette, pigistada oma mängijatest maksimum välja,” jutustas Käbin juuli lõpus.

“Ta oli suur eeskuju, suur inimene, suur treener suure algustähega,” meenutas ta nüüd, pärast kurba uudist.

Käbini jutu järgi jäävad Rebasest meelde tema viisakus, rahulikkus ja intelligentsus.

Rebane mängis kõrgeimal tasemel ehk meistriliigas koguni 18 hooaega. Ta debüteeris Keskrajooni SK nimelise tiimi eest 1970/1971. hooajal ja lõpetas tipptasemel Pärnu Kalev/KEKi eest aastal 1991. Seeniorkorvpalli naasis ta 2007. aastal ja mängis seitse hooaega. Veel eelmiselgi hooajal osales ta meesseenioride meistrivõistlustel alates 60aastaste seas Simuna Ivaxise tiimis ja alates 65aastaste hulgas Viljandi/Ivaxi tiimis, kus kahe mänguga tõi keskmiselt 6,5 silma.

Minulgi õnnestus korvpallikorüfeega treenida. Veel eelmisel aastal. 64aastase kohta liikus ta platsil kui noor mees. Minul tagamängijana oli temaga ühes tiimis lausa lust mängida: teadsin, et kui ta paneb mulle katte, ei pääse ükski korvpallur sealt läbi. Kate pandud, pööras kahemeetrine mees korvi alla ja tõstis käe püsti ning nõudis palli. Pall temani toimetatud, kasutas ta tihti oma ajastule iseäralikku, kõrge kaarega haakviset, mis enamasti sisse sopsas.

Nii ei jäänud aastakümneid noorematel treeningupartneritel muud üle kui legendile aplodeerida. Rebane, kes mängumehena oli kaval kui rebane, muheles ja jooksis kaitsesse tagasi. Nägu naerul, alati!

Puhka rahus.

Lembit Rebane 9. jaanuar 1953 – 4. september 2018

Rebane sündis Mõisakülas. Lõpetas 1971. aastal Tallinna spordiinternaatkooli ja 1976. aastal Tallinna pedagoogilise instituudi kehalise kasvatuse teaduskonna. Spordist innustus Pärnu-Jaagupi toonases keskkoolis Manfred Tõnissoni tundides. Pealinnas treenis ta Märt Kermoni juhendamisel.
Mänginud Eesti noortekoondises, 1972–1973 Kalevi duubelmeeskonnas, 1973–1975 Ehitajas, 1972 ja 1974–1976 Kalevi ja Eesti esinduskoosseisus. 1983–1991 osales mängiva treenerina Pärnu Kalevi/KEKi meeskonnas Eesti meistrivõistlustel. Olnud 1976–1986 Pärnu LNSK treener, 1986–1988 Sauga põhikooli kehalise kasvatuse õpetaja ning 1988–2004 Sauga põhikooli, 2004–2007 Surju põhikooli ja 2008–2014 Pärnu-Jaagupi gümnaasiumi direktor. Pidanud Sauga vallavanema ametit.
Andmed: ESBL

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles