Lääneranna veefirma soovib liituda Pärnu linnaettevõttega

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AS Matsalu Veevärgi juhatuse liikme Hans Liibeki sõnutsi ületaks teenuse hind ühinemata jätmisel taskukohase taseme.
AS Matsalu Veevärgi juhatuse liikme Hans Liibeki sõnutsi ületaks teenuse hind ühinemata jätmisel taskukohase taseme. Foto: Peeter Langovits

AS Matsalu Veevärk tegi Lääneranna vallale avalduse, et saada nõusolek alustada ühinemisläbirääkimisi AS Pärnu Veega, tagamaks vee-ettevõtluse jätkusuutlikkus pärast eurotoetuste vähenemist.

Matsalu Veevärgi juhatuse liikme Hans Liibeki selgituse järgi on otsuse peapõhjus soov tagada taskukohane teenus tarbijatele. “Mida suurem vee-ettevõte, seda taskukohasem teenus ja eeldatavasti parem kompetents teenusepakkujalt,” ütles Liibek.

Samuti on eesmärk hoida taristu tulevikus tehniliselt parimas seisus, nii et see võimaldaks jätkusuutlikku majandamist.

“Tean, et paljudele ei pruugi meie ühinemisplaan meeldida, aga mida rohkem torukilomeetreid meil on ja mida vähem seal küljes tarbijaid, seda kallim teenus. Peame vaatama tulevikku ja mõtlema selle peale, et meie lapsed hakkavad ühinemata jätmisel kõrgemat hinda maksma,” lausus Liibek. 

Ettevõtte tõhusus on piiritletud geograafilise paratamatusega, sest piirkonnas puudub suurem kasumlike müügimahtudega linn.

Matsalu Veevärgi liitumishuvi kinnitas Pärnu Vee juhataja Leho Võrk. “See ettevõte on tõesti teinud meile ettepaneku alustada läbirääkimisi eesmärgiga kaardistada ühised huvid. Selle tingis eelkõige soov tagada Eesti vee-ettevõtluse jätkusuutlikkus, kuna riiklike või eurotoetuste osa muutub minimaalseks või kaob sootuks,” selgitas Võrk.

Matsalu Veevärk on tellinud uuringu, mille tulemuste põhjal suudetaks Pärnu Veega ühinemisel veeteenust pakkuda kogu teeninduspiirkonnas tariifiga 3,82 eurot kuupmeeter ja kaoks riigiabi vajadus.

Haapsaluga liitumisel ületaks veetariif ilma riigiabita uuringu põhjal taskukohase piirmäära, tõustes 6,65 euroni kuupmeetri eest. Regionaalseks vee-ettevõtteks (ilma riigiabita jäädes) kerkiks tariif 9,40 euroni kuupmeetrist. 

Analüüsi tulemused kehtivad eeldusel, et kogu teeninduspiirkonnas on kehtestatud sama tariif. Tegu on poliitilise otsusega, millega Matsalu Veevärgi hinnangul peab kaasa tulema Pärnu linn, teenimaks riigi kui terviku huve.

Lääneranna vallavanema Mikk Pikkmetsa sõnutsi peaks nõusoleku andmine tulema arutluselele 27. septembril toimuval vallavolikogu istungil.

Valdade osalus Matsalu Veevärgis:

LÄÄNERANNA VALD


39,24%


LÄÄNE-NIGULA VALD


4,86%


RAPLA VALD


16,90%


MÄRJAMAA VALD


34,73%


KEHTNA VALD


4,27%

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles