Haigekassa: odavam ravim pole halvem

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Alanud on see osa aastast, kui inimesed taas sagedamini apteegiust kulutavad. Paraku võib mõne ravimi ost rahakotile liialt valusalt mõjuda. Et ravi siiski katki ei jääks, tasub apteekrilt odavaimat rohtu küsida.

Haigekassa julgustab kampaaniaga “Erinevus on ravimi hinnas” patsiente endale apteegist soodsaima hinnaga ravimit ostma. Eestis on odavamate, geneeriliste ravimite kasutamise osa sootuks tagasihoidlikum kui paljudes Euroopa riikides, sest siin levib arvamus, et mida kallim rohi, seda tõhusam.

Häbenetakse rahamuret

Eesti perearstide seltsi juhatuse esimees Ruth Kalda rääkis, et sageli ei tihka patsiendid tunnistada, et ravimi ostmine käib üle jõu. “Paljud patsiendid on tagasihoidlikud ega julge rahast rääkida ning arst arvab, et kui inimene ei kurda, ei ole tal probleemi ravimi väljaostmisega,” lausus ta. “Kindlasti soovitame patsientidel anda oma arstile teada, kui rahalistel põhjustel võib ohtu sattuda ravimi võtmine vastavalt arsti ettekirjutusele.”

Haigekassa avalike suhete juht Evelin Koppel rääkis, et haigekassa teeb igal aastal tervisesüsteemiga rahulolu uuringu. Mullu vastas kolmandik küsitletutest, et ei ole endale kirjutatud ravimit apteegist välja ostnud. 16 protsenti tunnistas, et ravim jäi mõnikord ostmata just rahapuudusel.

Kuni 2009. aastani tõusis inimeste omaosalus ravimite ostmisel pidevalt. 2010. aastal, kui haigekassa odavamaid arstimeid tutvustavat kampaaniat alustas ja jõustus rida seadusemuudatusi, langes esimest korda inimeste omaosalus ravimite ostmisel.

“Tänavu on omaosaluse langustrend jätkunud,” märkis Koppel. “Käesoleval aastal maksab patsient soodusravimi eest omast taskust keskmiselt seitse eurot, seega on kahe aasta jooksul inimeste omaosaluses toimunud ühe euro suurune langus.”

Miks hinnad erinevad?

Teatavasti on sotsiaalministri määruse kohaselt arstidel kohustus kirjutada ravim välja toimeaine järgi. Apteegid pakuvad sama toimeainega originaal- ja geneerilisi ravimeid. Esimesena mainitud on üldjuhul kallimad, teised odavamad.

Ravimiameti peadirektor Kristin Raudsepp kinnitas, et Eestis müüdavad geneerilised ja originaalravimid vastavad samadele kvaliteedistandarditele ning sisaldavad sama toimeainet samas koguses ja ravimvormis.

Originaalravim on esimene ravimpreparaat, mis mingit konkreetset toimeainet sisaldab ja mille looja inimestele müümiseks loa saab. Et originaalravimi koostajal oleks võimalus uue ravimi väljatöötamiseks kulunud investeeringud tagasi teenida, antakse talle patendikaitse, mis lubab tal esimestel aastatel ainsana seda rohtu müüa.

Geneerilisteks nimetatakse ravimpreparaate, mis tulevad apteekidesse müügile, kui originaalravimi suhtes kehtestatud patendikaitse periood on möödas.

“Kuna geneeriline ravim sisaldab sama toimeainet mis originaalravim, ei ole vaja teha enam kulutusi toimeaine tõhususe ega ohutuse kindlakstegemiseks ega kliinilisteks uuringuteks. Geneerilise ravimi tootja peab tõestama vaid, et ravimpreparaadist jõuab inimese organismis toimekohta samas koguses toimeainet kui esimesena müügile tulnud originaalravimi puhul,” selgitas Raudsepp. “Geneeriline ravim on niisama tõhus ja ohutu ning juhul, kui erinevus on vaid hinnas, on täiesti mõistlik langetada apteegis otsus hinda arvesse võttes. Toimet avaldab ravimi toimeaine, mitte pakendil olev kaubamärgi nimi.”

Hinnaerinevuse näide

Väga sagedased – eriti vanemaealiste hulgas – on südame-veresoonkonnahaigused. Koppel valis näiteks kõrgvererõhktõve ja sellega tihti kaasuva kolesterooliprobleemi. Vererõhu ohjamiseks on sageli vaja üle mitut ravimit ning Eestis levinud ja sobiv toimeainete kombinatsioon on amlodipiin ja metoprolool. Kolesterooli ohjes hoidmisel kasutatakse Eestis enamasti simvastatiini-nimelist toimeainet.

Loo juures tabelis on toodud kahe kuu varu välja ostva pensionäri kaks alternatiivi. Eestis praegu enim kasutatava ja soodsaima ravimi hinnavahe tuleb 28.28 eurot.

Alati pole odav parim

Sotsiaalministri määruse kohaselt on arstidel küll kohustus kirjutada ravim välja toimeaine järgi, kuid inimesed on erinevad, samuti nende haiguse kulg. Nii võib juhtuda, et mõnele siiski ei sobi odavaim variant. Sel juhul määrab arst haigele kindla ravimi ja märgib põhjuse patsiendi ravikaarti või haigusloosse ning informeerib sellest patsienti.

KAKS VALIKUT

Eakate seas on sageli probleemiks kõrgvererõhktõbi ja sellega kaasnev kolesterooliprobleem. Vererõhu puhul on sageli sobiv toimeainete kombinatsioon amlodipiin-metoprolool ning kõrge kolesteroolitaseme korral kasutatakse simvastatiini. Tabelis on toodud ravimid kaheks kuuks korraga välja ostva pensionäri kaks alternatiivi.

ToimeaineEnim kasutatavHindPatsiendile soodsaimHind
amlodipiin 10 mgNorvasc 10 mg, 30 tabletti, 2 pakki18.14Amlodipine Medochemie 10 mg, 30 tabletti, 2 pakki2.43
 metoprolool 50 mgBetaloc ZOK 50 mg, 30 tabletti, 2 pakki8.77Metozok 50 mg, 30 tabletti, 2 pakki4.70
simvastatiin 20 mgZocor 20 mg, 28 tabletti, 2 pakki12.31Simvagamma 20 mg, 30 tabletti, 2 pakki3.81
Kokku hind 39.22 10.94

Vahe kahe kuu kohta on 28.28 eurot.

Andmed: haigekassa

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles