Renoveeritud kortermaja säästab üle kolmandiku energiat

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korrusmaja fassaadi renoveerimine. Foto on illustreeriv.
Korrusmaja fassaadi renoveerimine. Foto on illustreeriv. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

KredExi andmed näitavad, et alates eelmise aasta septembrist pakutava rekonstrueerimistoetuse abil renoveerimise ette võtnud kortermajade keskmine energiasääst on 37%.

KredExile on esitatud kokku 270 rekonstrueerimistoetuse taotlust, millest positiivse otsuse on saanud 229 korterelamut 6,2 mln euro ulatuses.

KredExi eluaseme ja energiatõhususe divisjoni juhi Mirja Adleri sõnutsi vähenevad renoveerimise tulemusena korterelamute elanike küttekulud. „Asjatundliku renoveerimise korral on igakuine kokkuhoid küttekuludelt suurem kui renoveerimislaenu tagasimakseteks kuluv raha. Soovitame kõigil ühistutel, kes kaaluvad maja renoveerimist, tellida energiaaudit. Energiaaudit annab ülevaate hoone energeetilisest seisukorrast ja auditiga tehakse ettepanekud hoone energiatõhususe suurendamiseks. KredEx hüvitab kuni 50% energiaauditi maksumusest,“ ütles Adler.

Rekonstrueerimistoetust saab taotleda KredExist 15%, 25% ja 35% projekti kogumaksumusest sõltuvalt korterelamu rekonstrueerimise komplekssuse tasemest. Toetus on mõeldud eelkõige KredExi soodusintressiga pikaajalise korterelamute renoveerimislaenu juurde, et vähendada nõutud omafinantseeringu osakaalu, kuid toetust võib kombineerida omavahenditega.

KredExi renoveerimislaenu taotlev korterelamu saab esitada toetuse taotluse koos laenutaotlusega Swedbanki või SEBi. Korterelamud, mis kasutavad renoveerimisel ainult omavahendeid või korterelamud, mis ei kuulu KredExi korterelamu renoveerimislaenu sihtgruppi ning kasutavad muud panga renoveerimislaenu, saavad esitada toetuse taotluse koos lisadokumentidega KredExile.

Korterelamute toetamiseks kasutatakse vahendeid, mis saadakse Eesti riigi kasutamata saastekvootide müügist Luksemburgile. Toetustaotlusi saab esitada alates 30. septembrist kuni vahendite ammendumiseni või 2012. aasta 30. novembrini.
 
KredEx on riigile kuuluv finantsasutus, mis aitab parandada Eesti ettevõtete rahastamisvõimalusi, maandab krediidiriske ja võimaldab inimestel rajada või renoveerida oma kodu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles