Pärnumaa kodu-uurijad on Eesti parimate seas

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Üle-eestilisel koolinoorte kodu-uurimiskonverentsil jagati tunnustust mulluste parimate uurimistööde autoritele, auhinnatute seas oli palju Pärnu ja Pärnumaa õpilasi.

Temaatilises sektsioonis “Sündmus, saatus ja lugu” hinnati üheks sisukamaks uurimistööks Pärnjõe põhikooli õpilase Elina Aasa “Pärnjõe koolitüdrukust molekulaarse bioloogia doktoriks”. Elinat juhendas Aime Auksmaa.

Sektsioonis “Küla-, talu- ja perelood” tõsteti esile tööd “Koonga valla Tarva küla ajaloosündmuste keerises”, mille koostas Kaisa Kartau Pärnu Ülejõe gümnaasiumist Mari Raidmetsa juhendamisel.

Valdkonnas “Paik ja lugu” paistis silma Nele Küüts Pärnu Sütevaka humanitaargümnaasiumist Elma Künnapase juhendamisel valminud uurimusega “Hiiud eesti rahvajuttudes ja turismis”.

Teemal “Kultuur ja lugu” valis žürii parimateks Sütevaka õpilase Cathy Sommeri “Eestirootslaste kultuuripärandi”, juhendaja Ene Oltre, ja ühisgümnaasiumis õppiva Maarja Palu töö “Kihnu peo muutumine lähiajas”, teda juhendas Õnnela Kukk.

Kristel Lusik Are põhikoolist koostas Elve Tamvere käe all teemavaldkonnas “Edulood majanduses” auhinnalise uurimustöö “Muutustest Are valla ettevõtluses ja töökohtades 1991–2011”.

Ergutusauhinna pälvisid Alex Mölder Audru keskkoolist uurimusega “MTÜ Jaroslavna – lõimumissädeme hoidja Pärnu linnas” ja Liisi Buht Sindi gümnaasiumist/Pärnu ühisgümnaasiumist tööga “Minu vanaema lood kodupaigast”. Alex Mölderit juhendas Aniita Uibu ja Liisi Buhti Heli Buht.

Eriauhinna suure pühendumise eest oma huvialale sai Liina Laasma Tõstamaa keskkoolist, tema töö kandis pealkirja “Tee võitudeni” ja juhendas Mari Lühiste.

2010/2011. õppeaastal valmis 58 koolis kokku 278 koduloolist uurimistööd. Kodu- ja kultuuriloo uurimisega oli seotud üle 450 õpilase. Üle-eestilisele žüriile esitati 79 kodukandi teemalist õpilasuurimust.

Traditsiooniliste teemade (kooliajalugu, inimeste elusaatused pöördeliste sündmuste keerises, suguvõsa- ja perelood, talude-külade käekäik, ajaloo- ja kultuurimälestised jm) kõrval käsitleti laulupeo- ja folklooriteemasid, majandust ja firmade-ettevõtete toimetulekut, rahvameditsiini, pühendumist oma harrastustele.

Paides toimunud 43. üle-eestilisel koolinoorte kodu-uurimiskonverentsil osales 138 õpilast, õpetajat ja külalist 45 koolist üle Eesti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles