Saadikud rahva ees: mupost gaasitoruni

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu raekojas kohtusid rahvaga Pärnumaalt valitud riigikogu saadikud Väino Linde (vasakult), Mark Soosaar, Mart Jüssi, Kadri Simson ja Trivimi Velliste.
Pärnu raekojas kohtusid rahvaga Pärnumaalt valitud riigikogu saadikud Väino Linde (vasakult), Mark Soosaar, Mart Jüssi, Kadri Simson ja Trivimi Velliste. Foto: Ants Liigus

Eile kohtusid Pärnu raekojas rahvaga Pärnumaalt valitud riigikogu liikmed, küsimused ulatusid munitsipaalpolitseist NordStream`i gaasitoruni.


Vanemaealise publiku ette olid tulnud riigikogu liikmed Trivimi Velliste (IRL), Väino Linde (Reformierakond), Mart Jüssi (Eestimaa Rohelised), Mark Soosaar (SDE) ja Kadri Simson (Keskerakond). Muude kohustuste tõttu puudusid Kalle Laanet (Keskerakond) ja Mati Raidma (Reformierakond).



Pea pool kohtumiseks mõeldud ajast kulus rahvaasemikel sissejuhatuseks. Seejärel tegi küsimustega otsa lahti linnavolinik Valter Parve, kes öeldes, et munitsipaalpolitsei avaliku korra tagajana on null, küsis, kas poleks mõttekam kaasata politsei kõrval Kaitseliitu.



Riigikogulaste vastustest koorus välja iva, et sõjavägi kaitsku riiki, siseturvalisuse peab tagama politsei. Munitsipaalpolitsei tegevuseks pole praegu õiguslikku alust, üheski seaduses pole sellist organit mainitud. Järelikult tuleb uuel aastal riigikogus kas mupo seadustada või lõpetada sellele ressursi raiskamine.



Nüüd juba isegi eakama rahva hulgas tekitab Pärnu linnapea nimi pahameelepominat. Ei saadud seegi kord mööda küsimusest, kas linnapea ei peaks juurdluse ajaks ajutiselt tagasi astuma. Osa riigikogulasi oli seda meelt, et kõrgeid riigitegelasi on tagasi astunud vähemagi eest (Mona Sahlini sukkpükste lugu), teised viitasid Panovi juhtumile ja sellele, et ajalehega on võimalik tappa nii kärbest kui poliitikut.



Läänemerre ehitatava gaasitoru osas tõdesid Pärnumaalt valitud riigikogu liikmed, et Eestil pole võimalusi selle ehitamist või mitte ehitamist mõjutada. Küll soovitati eeloleval suvel anda gaasitoruvastane mandaat uutele Eestist valitavatele Euroopa Parlamendi liikmetele.



Vastakaid seisukohti tekitas gümnaasiumireformi küsimus ja vanemahüvitise ülempiiri kehtestamine. Argumente esitati poolt ja vastu.



Enne, kui kokkutulnud küsimustega väga hoogu said minna, tegi kohtumise korraldaja, Pärnumaa saadikurühma esimees Mark Soosaar ettepaneku minna üle kringlile ja kohvile. Üks vanem daam arvas saalist väljudes, et riigikogu liikmed peaksid vastamisel olema konkreetsemad ja vältima ohtrasõnalisust. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles