Kopraprofessorid valmistuvad Pärnus talveks

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sügisene metsamaterjal läheb Euroopa suurimal närilisel kopral nii pesa kindlustamiseks kui talvevaruks.
Sügisene metsamaterjal läheb Euroopa suurimal närilisel kopral nii pesa kindlustamiseks kui talvevaruks. Foto: Urmas Luik

Suvel Pärnu jõe kaldal Viisnurga plaadivabriku taga peremehetsenud, koeri ja kalamehi kiusanud, kuid vahepeal taltunud koprad tegutsevad taas ja on hakanud puude kallal vägivallatsema.

„See näitab, et talv hakkab tulema: nii nad selleks valmistuvad,” tõdes keskkonnainspektsiooni Lääne regiooni peainspektor-nõunik Dora Kukk.

Peainspektori sõnutsi on piibrite toimetamisel kindel eesmärk: sobivasse paika puid langetades ja oksi kuhjates tõstavad koprad enne jää tekkimist veetaset, et pärast jää teket lasta vesi jälle alla. Seetõttu jääb jää ja vee vahele paras õhuvahe, kus loomadel on talvel muretu askeldada. „Nad on sellised professorid, et anna kannatust,” kiitis Kukk kobraste nutikust.

Samal ajal ei pruugi pärnakad sattuda paanikasse, et peagi on jõe paremkallas puudest lage, sest koprad on kõik need vette langetanud.

„Eks me kangesti taha, et meil oleks looduslähedane elukeskkond,” ütles Kukk seoses kobraste sügisese “metsatööga”. „See on osa nende elutsüklist – ei midagi hullu, varsti nad rahunevad.”

Öeldut silmas pidades arvas Kukk olevat aruka lasta loomakestel omanuhti toimetada, kuid seda inimeste kontrolli all. „Loomulikult ei saa nii, et eluohtlikud puud on Jaansoni raja ääres ja linnaametnikud käivad ning vaatavad, et oi-oi-oi,” nentis peainspektor. „Muidugi tuleb neil silm peal hoida. Ma ei kujuta ette, kas või igal hommikul uurida, mis seis on, ja ohtlikud puud ära koristada.”

Küll tuleb piibrite töö erilise hoolega üle vaadata siis, kui jää on kaanetanud veed ja lumi katab maad.

„Kui koprad on kenasti talvituma jäänud, peaks need ohtlikud puud ükshaaval üle käima ja vaatama, kas nad peavad,” soovitas Kukk. „Praegu on selleks ehk natuke vara: kui jää tuleb jõele peale, peaksid nad oma sahmimise seal lõpetama.”

Jaansoni rada hooldava OÜ Dairon Plussi juhataja Jalmar Juurikas märkis, et kuigi nad ei ole sellest valjult kusagil kuulutanud, on kobraste vägitükid neile ammu teada ja loomade igaöise tegutsemise tulemusi jälgitakse.

„Olen teavitanud linnavalitsust ja nemad ütlevad, kas nad tellivad kellegi või teeme meie need tööd ära,” ütles Juurikas seoses kobraste poolenisti läbi näritud puude mahavõtmisega. „Teame, et koprad on vastu talve aktiviseerunud, aga kõik on kontrolli all, jälgime neid kogu aeg.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles