Pärnu kool teeb kummarduse Freddie Mercuryle

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülejõe gümnaasiumi orkester harjutab juba rohkem kui kuu aega Queeni “Bohemian Rhapsodyt”.
Ülejõe gümnaasiumi orkester harjutab juba rohkem kui kuu aega Queeni “Bohemian Rhapsodyt”. Foto: Urmas Luik

Legendaarse muusiku Freddie Mercury surmast möödub 24. novembril 20 aastat ja Pärnu Ülejõe gümnaasium korraldab 26. novembril kontserdimajas sellele pühendatud mälestuskontserdi “Kummardus Freddie Mercuryle”.

Mercury ja ansambli Queen loomingu parimaid palasid esitavad Ülejõe gümnaasiumi õpilased ja vilistlased. Lavale astub ligi sada noort: segakoor, orkester, bänd, vokaalansambel Greip ja solistid.

“Mis seal salata, mina olen see, kellele Queeni muusika ja Freddie Mercury väga meeldib,” tunnistas Ülejõe gümnaasiumi direktor Margus Veri. “Mõtlesin, et Mercury surma-aastapäev läheneb ja meie koolil on nii õpilaste kui vilistlaste näol potentsiaali teha üks suur kontsert, et linnarahvale kvaliteetmuusikat pakkuda. Millal siis veel, kui mitte nüüd on põhjus aegumatut muusikat meenutada ja taasesitada.”

Otsus kontsert korraldada sündis aasta tagasi. Repertuaari valis suures osas välja Veri, kooli muusikaõpetaja Fred Rõigas nõustus lauludele tegema seaded, et need sobiksid nii solistidele, segakoorile kui vokaalansamblile.

“Et laule on palju, võttis seadete tegemine rohkesti aega, pidin arvestama eri koosseisude ja lauljate võimetega,” kommenteeris Rõigas, kes astub kontserdil üles mitme lauluga, juhendab kooli soliste ja koos õpetaja Maimu Muttikuga segakoori. “Ühes loos pidin näiteks tegema muudatused sõnades: “Radio Gaga” laulule oli kooriseade küll olemas, kuid teistsuguste sõnadega. Trükkisin laulu ümber ja kontserdil esitab segakoor seda originaaltekstiga, ” rääkis ta.

Kõige keerulisemaks ülesandeks pidas Rõigas viieliikmelisele vokaalansamblile Greip seadete tegemist nii, et laulud töötaksid samuti nagu bändiga – kaasakiskuvalt ja rokilikult.

Repertuaaris on 17 muusikapala, nende hulgas rokilugusid, ballaade ja rockabilly’t. Üheks põnevamaks looks kujuneb ilmselt “Bohemian Rhapsody”, mida esitab kooli puhkpilliorkester. Direktori sõnutsi suudavad 6.-7. klassi õpilased selle raske loo muljetavaldava kvaliteediga ära mängida.

Kontserdil esinevad kooli vilistlased Tarvo Mölder, Madis Savi, Andrus Uutsalu, Fred Rõigas, Scott, Liis Viin, Heli Vahing ja külalisena trummar Rauno Pella.

“Paljud meie kooli lõpetanud tegelevad muusikaga ja võimsaid hääli jätkub,” tunnustas Veri vilistlasi. “Nii mõnigi oleks tahtnud veel osaleda, aga kahjuks ei sobinud neile kontserdi kuupäev.”

Direktor pidas oluliseks, et kuigi enamik kontserdil esinejaid sündis pärast Freddie Mercury lahkumist, on noored hakanud selle muusika vastu huvi tundma: pärast proove ümisetakse Queeni laule koridorides ja uuritakse kodus videosid Youtube’is.

“Loomulikult kuulasime laule õppides Mercuryt, muudmoodi ei saakski,” nõustus Fred Rõigas. “Ta oli tõeliselt andekas, kordumatu häälega muusik. Noortele meeldib Queeni muusika väga ja proovides käimine tundub olevat meelepärane. Kõik on olnud tublid ja ootavad väga kontserdipäeva.”

“Meie nn vanainimese muusika viidi noorteni ja nad kiitsid selle heaks, see on minu meelest suur asi,” rõõmustas Veri Queeni lugude üle noorte mp3-mängijates.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles