Pesumasina remont tahab kogenud meistrit

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui pesumasin tõrgub töötamast, võiks alustuseks avada masina allosas luugikese ja kontrollida, ega sinna liigseid esemeid kogunenud ole, soovitas OÜ Have meistrimees Ülo Koks. Pildil pesumasina sõelast tuli välja pisike kilekott.
Kui pesumasin tõrgub töötamast, võiks alustuseks avada masina allosas luugikese ja kontrollida, ega sinna liigseid esemeid kogunenud ole, soovitas OÜ Have meistrimees Ülo Koks. Pildil pesumasina sõelast tuli välja pisike kilekott. Foto: Ants Liigus

Kes perenaistest poleks ahastanud, kuhu ometi kadus pesumasinasse pistetud lastesokk või mõni muu pisem ese. Olukorra võib lahendada masinal ühe luugikese avamine.

“Kui inimene helistab, et pesumasin ei hakka tööle, soovitame esimese asjana kontrollida, ega ummistust ole. Tihti sellest aitabki ja masin hakkab ilusti tööle,” seletas Pärnus Riia maanteel kodumasinaid remontiva OÜ Have remondimeister Sulev Leming.

Kontrollimiseks tuleb avada pesumasina allosas asuv luugike. Seal on sõel, mis takistab lubamatute asjade sattumist pumbasse. Loomulikult tuleb enne kontrollimist masin kindlasti vooluvõrgust välja tõmmata.

Kõige sagedamini leiavad töömehed sõelast münte, aga ka rinnahoidjatraate ja isegi stringid on kord sealt välja tõmmatud. Nõudepesumasinast on avastatud nii kunsthambaid kui silku.

Aeg-ajalt tuuakse töökotta garantiiajaga pesumasin, mis kodus tööle ei hakanud. Töökojas puhastatakse sõel ära ja masin töötab jälle. Paraku on nii, et kui garantiiajal on rike masinaga juhtunud kliendi süül, näiteks on mündid sattunud seadme süsteemi, ei lähe nende eemaldamine garantii alla.

Nii tasubki meelde jätta meistrimeeste soovitus aeg-ajalt luuk lahti teha ja kontrollida, ega midagi ülearust sõela sattunud ole. Seal seisev vesi ei tohiks ehmatada: see on loomulik.

Kui garantiiajal tõrgub mõni kodumasin töötamast, tasub esmalt helistada kauplusesse, kust masin osteti, ja uurida sealt, kuhu see remonti viia, soovitas Have juhatuse liige Inge Tamm.

Kui garantiiaeg möödas, tuleb pöörduda otse remondifirma poole. Masina võib ise töökotta kohale sõidutada, kuid meistrimehe annab kojugi kutsuda. Kui viga osutub väikeseks, saab ehk kodus vea parandatud. Ent näiteks nõudepesumasinat pole üldse mõtet kodus lahti võtta, sest see võib kaasa tuua korraliku uputuse.

Üldjuhul viivad remondimehed kodumasina siiski töökotta. Siin tuleb arvestada transpordikuluga. Kui kaua remont aega võtab, sõltub suuresti varuosade olemasolust: kas need on kohapeal olemas, tuleb tellida Tallinnast või koguni Türgist, Prantsusmaalt või Taanist. Välismaalt osa tellides võtab parandamine vahel aega koguni kuu või kauemgi.

“Kui remont osutub varuosa hinna tõttu kalliks, teeme kliendile hinnapakkumise, tema siis otsustab, kas lasta masinat remontida,” lisas Tamm.

Mündid taskust välja

Moodsatel masinatel on väga keeruline elektroonika ja aeg-ajalt võib rikke põhjustada programmi sassiminek. Mõnikord piisab, kui teha taaskäivitamine, kuid inimene ei pruugi kasutusjuhendist selgesti välja lugeda, kuidas seda teha. Mõne masina puhul aitab juhtme seinast tõmbamisest, kuid tihtilugu läheb programmi õigeksseadmiseks vaja meistrimehe teadmisi.

Rääkides vältimist väärivatest vigadest, on esimene reegel: jälgige, et võõrkehad ei satuks masinasse. Rõivastel tuleb enne masinasse pistmist kindlasti taskud tühjaks teha ehk mündid, klambrid ja muud pisiasjad ära korjata ja nõudelt toidujäägid pühkida.

Külmikute puhul ei jõua inimesed mõnikord oodata, kuni sulatamise ajal jääkamber täitsa puhtaks sulab, hakkavad terava esemega jääd nühkima ja rikuvad nii seadme.

Pärnu veega on oluline kasutada nõudepesumasinas soola ja pesumasinas veepehmendajaid. Aga siin tuleb arvestada, et üledoseerimine rikub samuti seadme.

Transportimiselgi kehtivad oma reeglid. Kui külmkappi on külma ilmaga pikali transporditud, ei tohi pärast toas seda kolm tundi tööle lülitada. Pesumasinat võib külili sõidutada vaid siis, kui pesuvahendite sahtel jääb allapoole.

Vältige soss-seppa

Kui masin juba rikkis, on suurim viga lubada seda parandama võhik. Kõige kindlam on ühendust võtta ametlikult tegutseva töökojaga, neid leiab Pärnust mitu.

“Kui garantiiaeg möödas ja on mõni tuttav töömees, kelle oskustes ollakse kindel, võib tal lasta parandada, kuid mingil juhul ärge laske oma masinate kallale võõrast!” hoiatas Tamm. Lisades, et nende töökotta on aeg-ajalt toodud pesumasinaid, mille ajalehekuulutuse kaudu soodsat parandusteenust pakkunud meistrimees on lahti võtnud ega ole korda teha suutnud. Ühes peres lasti säärane meistrimees koguni garantiiajaga pesumasina kallale. Lõpuks jõudis masin töökotta ja loomulikult ei kehtinud selle suhtes enam garantii.

Tamm hoiatas, et aeg-ajalt pakub Pärnu Postimehe veergudel oma soodsa hinnaga teenust nende firma endine abitööline, kes end mõnikord Have töömehena tutvustab. Tuleb kliendile koju, justkui parandab pesumasinaid, võtab töö eest raha, kuid masinad ei hakka ikka tööle. Pahaste klientide telefonikõnedele meistrimees enam ei vasta ja nood pöörduvad lõpuks oma murega töökoja poole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles