Droonivideo ja fotod: Pärnu mattus tihedasse radiatsiooniuttu (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnu mattus täna hommikul tihedasse kiirgusuttu, mis hajus alles keskpäevaks. Videolt saate teada, milline näeb välja udu kõrgelt vaadatuna.

“Udu on pilv, mis ulatub maapinnani, halvendades seetõttu nähtavust ja häirides inimtegevust. Praegu on tegu väga sooja ja niiske õhumassiga, kus kastepunkt ulatub paiguti üle 20 kraadi. Vaiksete ja pikkadega öödega piisab juba üsna väikesest õhujahtumisest, et veeaur kondenseeruks ning moodustaks madalaid pilvi ja udu, mille puhul on tegu jahtumis- ehk radiatsiooniuduga,” selgitas tiheda udu teket ja iseloomu atmosfääriteadlane Jüri Kamenik.

Piltidel on tema sõnutsi näha olukorda, kus ööga tekkinud udu pole veel hommikuks jõudnud hajuda. Pildid illustreerivad hästi udu kuulumist pilvede hulka, sest näiteks lennukiga pilvedesse sõites ja nende kohal avaneb samasugune vaatepilt. Päike lisab neisse veel omakorda kontrastsust, luues muljeid künklikest ja mägistest maastikest.

Sisemaal esineb udu rohkem kui mere ääres, kuna soe vesi aeglustab õhu jahtumist.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles