Smilers tuleb vana kooli ja naturaalse sound ’iga

Andris Tammela
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hendrik Sal-Sallerit rõõmustab enim, et Smilers annab oma plaadi tutvustuskontserdid teatrites ja kontserdimajades, mis annavad kontserdile teise õhustiku.
Hendrik Sal-Sallerit rõõmustab enim, et Smilers annab oma plaadi tutvustuskontserdid teatrites ja kontserdimajades, mis annavad kontserdile teise õhustiku. Foto: Ants Liigus

Eeloleval kolmapäeval, 23. novembril esitleb ansambel Smilers Pärnu teatris Endla värsket albumit “Viimane”, millega pöördub tagasi oma algusaastate juurde.

“Eks uus plaat meenutab ikka Smilersit, kuid meil on olnud erinevaid perioode,” avas bändi eestvedaja ja solist Hendrik Sal-Saller Pärnu Postimehele. “Uus looming on kõige sarnasem 1996. aasta plaadiga “Olen kuul”. Aga see erineb näiteks kardinaalselt 2004. aasta albumi “Ainult armastusest” või 2007. aasta ketta “Õhus on Smilers” sound’ist.”

Sal-Salleri sõnade kohaselt oli Smilersi liikmetel ammu plaan toota üks naturaalse ja vanakooli helikõlaga plaat ja seda “Viimane” on.

Suurema osa plaadil olevatest lugudest kirjutas Sal-Saller ja kaks pala pärinevad bändi bassimehe Urmas Jaarmani sulest. Kellegi võõra abi ei ole kasutatud.

Smilersi “viimane” plaat

Bänd on avaldanud uuelt plaadilt juba kolm singlit: “Hallo, kosmos”, “Tähtede all” ja “33”, millest kõigile on tehtud video.

“Meie mõte ongi keevitada pilt külge kõigile singlitele, et Smilersit saaks soovi korral vaadata,” selgitas Sal-Saller. “Enda jaoks on olnud põnev neid liikuvaid pilte teha. Oleme need siiani kõik ise teinud – välja mõelnud ja teostanud ning kõik on enam-vähem nii õnnestunud, nagu oleme soovinud.”

Plaadi nimi “Viimane” ei tähenda muusiku kinnitusel sugugi seda, et Smilers hakkaks laiali minema. Sal-Saller lubas, et bändil ilmub veel albumeid. “Viimane” märgib hoopis seda, et käesolev album võib olla viimane, mille Smilers avaldab CD-l.

“Tehnoloogia arengut on väga huvitav järgida,” selgitas Sal-Saller. “Kunagi ilmus muusika kassetil, siis tulid CDd, aga sedagi vaadatakse tänapäeval juba kui huvitavat nähtust. Seega ei pruugi Smilersi järgmine album enam CD-l ilmuda. Võib-olla teeme selle hoopis MP3 või mõnes muus formaadis. Kõik on ju sada korda muutunud ja kui jääd oma sissetallatud radadele haigutama, on lõpp. Peab tegema kiireid otsuseid.”

Sal-Saller meenutas, et Smilers oli esimene Eesti bänd, kes avaldas oma albumi telefonides. Nii said 2007. aastal albumit “Õhus on Smilers” kuulata mõnda aega ainult need, kes soetasid kauplusest uue telefoni, milles sisaldus Smilersi album. Plaadina ilmus album hiljem.

“See oli esimene samm hämarale maale ja jätkates sealt, on väga põnev jälgida, kui radikaalselt on muutnud muusika tegemine ja jagamine,” märkis muusik.

Teistmoodi kontserdid

Smilersi plaadiesitluskontserdid toimuvad veidi teistsugustes kohtades, kui bändi muidu näha saab. Nii esineb Smilers Pärnu Endla kõrval näiteks Tartu Vanemuise kontserdimajas ja Viljandi pärimusmuusika aidas.

“Tegime 2009. aastal plaaditutvustustuuri mööda analoogseid kohti ja see meeldis meile õudselt,” selgitas Sal-Saller. “Need kohad erinevad väga meie tavalistest esinemiskohtadest ja interjöör paneb meidki teistmoodi käituma. Väga lahe on panna end teise situatsiooni. Kindlasti on lahe vaadata bändi teises olukorras – kontsertvõtmes. See ruum annab kontserdile teise aura ja mõjutab nii meid kui publikut.”

Sal-Saller lisas, et Smilersil on väga lai kuulajaskond ja palju on neid, kes ei viitsi minna bändi öösel klubisse kuulama. “Ma isegi ei viitsiks minna oma lemmikbändi öösel kell pool kaks kuulama,” tunnistas laulja. “Nii teemegi tuuri, mille kontserdid algavad juba kell 19 ja usun, et Endlasse tuleb publikut, kes ei viitsi klubides käia. Loodan, et õhtud tulevad lahedad.”

Sal-Saller märkis, et Endlas tuleb publikuga ilmselt vahetum suhtlemine, kui see toimub mõnel klubikontserdil, kuid kindlat esinemis- ja jutukava ta ette valmis ei mõtle.

“Mulle meeldib spontaansus,” ütles ta. “Eks kontserdi kulg sõltu publikust. See on tavaliselt pärast teist lugu selge, kas publik ootab rohkem juttu või pigem muusikat. Näiteks Mihkel Rauaga tehtud tuuril “Raudsaller” rääkisime mõnel päeval vähe, aga teisel kohe kordades rohkem.”

Kontserdil esitab Smilers nii uue plaadi lugusid kui sekka vanemaid palasid.

“On inimesi, kes pole meid ammu näinud, ja siis oleme võtnud kavva mõne loo, mis inimestele midagi tähendab. Nii on uued ja vanad lood pooleks. Tuleb täispikk ja korralik kontsert,” lubas Sal-Saller.

SMILERS

Hendrik Sal-Saller (vokaal, kitarr)

Urmas Jaarman (basskitarr, taustavokaal)

Martin Jürman (soolokitarr)

Raido Kurri (trummid)

Mikko Saira (klahvpillid)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles