UKMis näeb väliseestlaste rahvuslikku käsitööd

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väliseestlaste tekstiilinäituseks valmistatud töödes olid lubatud vaid sinine, valge, must, hallid toonid ja viljakollane.
Väliseestlaste tekstiilinäituseks valmistatud töödes olid lubatud vaid sinine, valge, must, hallid toonid ja viljakollane. Foto: Arno Lepisk

Pärnu uue kunsti muuseumis (UKM) avatakse nädala lõpus Eesti Vabariigi 100 aasta juubelile pühendatud tekstiilikunsti ühisnäitus ”Kaunistagem Eesti kojad kolme kodu värviga”, mille on loonud väliseestlased.

Sügisel 2016 otsustasid Stockholmis Triinu huviringi liikmed valmistada ühisteose Eesti Vabariigile 100 juubeli puhul. Kunstiteose põhieesmärk oli liikmete käsitööoskusi näidata.

Iga osavõtja valmistas enda valitud materjali ja kujundusega töö, milles olid lubatud ainult sinine, viljakollane, valge, must ja hallid toonid.

Tööks ammutati inspiratsiooni laulust „Eesti lipp”.

Näitus avatakse 9. septembril kell 15 ja seda saab uudistada 7. oktoobrini 2018.

Näitusel osalevad

Anne Maandi Callius, Anu Blunt, Anu Raud, Eda Gustafson, Eija-Liisa Koolmeister, Elle Palu,Jacobson, Kadri Thalström, Kaili Maide, Kalli Klement, Kristel Thalström, Kristina Viira, Liina Falkenberg, Maarja Joost Thorsén, Madli Björck, Merike Kõll, Piret Kaaman-Lepisk, Tiina Laantee, Tiiu Õunap Kruusmägi.

Kunstiline juht: Kalli Klement

Tehniline kujundus: Anders Nyman

Voldiku kujundaja: Kristel Thalström

Korraldav toimkond on Triinu juhatus: Kaaman-Lepisk, Maandi Callius, Koolmeister, Falkenberg, Heli Saarne, Maide, Viira

Eesti rahvakunsti huviring Triinu

 

Huviring on nime saanud väliseesti ajakirjalt Triinu. Pereajakiri Triinu oli ülemaailmse levikuga väljaanne, mis ilmus neli korda aastas 1952–1995. Valmistades ette ESTO-80-aegset rahvakunstinäitust Stockholmis Põhjala muuseumis, asutati sügisel 1979 ajakirja Triinu Eesti etnograafiline huviring, mille ülesandeks sai korraldada käsitöökursusi ja ettekandeõhtuid ning tutvustada Rootsis eesti rahvarõivaid ja -kunsti. Kui ajakiri Triinu detsembris 1995 lõpetas tegevuse, jätkas huviring tegutsemist uue nime all – Eesti rahvakunsti huviring Triinu.


Argiõhtuti käiakse koos ja hoitakse nii Eesti kultuuripärandit kui rahvusliku käsitöö traditsioone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles