Galerii: rootsieestlased kingivad kodumaale mälestusi kandvad tekstiiliteosed

Laura Vadam
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Suitsupääsukesed, viljapõllud, neiu juustest punutud pats, Pika Hermanni torn, tasapinnalised maastikud ja mets jõudsid kangastelgedelt ja kogenud näppude vahelt tekstiilkunstina Pärnu uue kunsti muuseumi õdusasse näituseruumi.

Eile avati rootsieestlaste näitus „Kaunistagem Eesti kojad kolme koduvärviga“, mis esitleb 18 eri tükist koosnevat tekstiilikunstiseeriat. Väljapaneku avasid vilunud rahvakunstnikud Anu Raud, Kristina Viira ja Kalli Klement, kelle sõnutsi on igas tükis peidus Eesti – töö valmistaja silme läbi.

2016. aasta sügisel mõtisklesid Rootsis elavad eestlased, mida Eestile peagi saabuvaks juubeliks kinkida. Üle lahe tegutseva rahvakunsti huviringi Triinu liikmed on oskuslikud meisterdajad, kelle näputööna valmivad Haapsalu sallid, pits ja kangad. Rootsieestlaste seltskond, kuhu kuuluvad mehedki, hoiab ja tutvustab Eesti kultuurpiärandit ja rahvuslikku käsitöötraditsiooni Rootsis.

18 vilunud ja eri käsitöösuunda järgivat naist otsustasid oma oskused koondada tervikuks, luues tekstiilikunsti seeria, mis esitleb iga seltsiliikme vaimupilti kodumaast. Kui vaim sai inspiratsiooni laulust „Eesti lipp“, keskendusid autorid töödes lipuvärvidele. Vabas toonis sinine, hallid toonid valgest mustani ja viljakollane ühendasid tööd seeriaks, mis annab edasi Rootsi eestlaste kujutlused kodumaast, selle loodusest, inimestest ja mälestustest.

Eestile pühendatud tekstiiliteoseid esitletakse muuseumis puitraamil, mille meisterdas Klementi abikaasa ja mis sai tükkidena Pärnu toodud. Väljapanek on meistrite koostöö, oma panuse on andnud nii naised kui nende abikaasad.

Näitus „Kaunistagem Eesti kojad kolme koduvärviga“ on uue kunsti muuseumis avatud 7. oktoobrini. Tegijad soovivad pärast seda kinkida tekstiiliseeria Eestile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles