Tikud, sool ja kalender 3.

Olaf Esna
, bibliofiil
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mats Tõnissoni tähtraamatud ehk kalendrid. Hakkaja mees ütles halvasti pappide kohta ja lõpetas elupäevad Peterburi türmis.
Mats Tõnissoni tähtraamatud ehk kalendrid. Hakkaja mees ütles halvasti pappide kohta ja lõpetas elupäevad Peterburi türmis. Foto: Olaf Esna erakogu

Pärnumaa oli ja on niivõrd suur maakond, et kimbatuses kalendritegijaid jätkus peale Pärnu linna mujalegi. Kalendri­alevi tekitas Eesti kaardile Kilingi-Nõmme metsaametnik ja kirjamees Christian (Kristjan) Leilop (1884–19?), kes oli sündinud ­Pati vallas, õppinud Saarde kihelkonnakoolis, olnud Kilingi valla kohtukirjutaja, Laiksaare metsaülem, põllutööministeeriumi metsan­duse osakonna juhataja, Haapsalu metsaülem ja abimetsaülem Võrumaal. Pensionipõlve pidas Järvamaal Annas.

Leilopi koostatu ja kirjastatuna ilmusid 1912–1913 “Kilingi-Nõmme kuulutuste ja nalja kalendrid”. 1914. aasta kalendri tiitliks oli juba “K. K. Leiloph’i kuulutuste ja nalja kalender”.

Kalendri esimeses aastakäigus leidub lühiülevaade Kilingi-Nõmme alevi kohta. Teine ja kolmas aastakäik on olemas ainult kirjandusmuuseumis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles