HPV-vaktsineerimine jäi Pärnumaal alla Eesti keskmise

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaktsineerimine. Foto on illustratiivne.
Vaktsineerimine. Foto on illustratiivne. Foto: Ants Liigus

Sel aastal algas tasuta vaktsineerimine HPV- ehk papilloomiviiruse vastu, esimese poolaasta kaitsesüstinute protsent maakonniti oli ootuspärane, kuid jäi Pärnumaal siiski alla Eesti keskmisele.

„Võimalust saada HPV-vastane kaitse on kasutanud esimesel poolaastal üle 10 000 tüdruku, mis moodustab 46,6 protsenti kogu sihtrühma tüdrukutest,” ütles terviseameti peaspetsialist Irina Filippova. Pärnumaal lasi end vaktsineerida 42,3 protsenti sihtrühmast.

„Kuna tasuta vaktsineerimist pakutakse vaid kuni 14aastastele tüdrukutele, on eriti hea meel, et sellest võimalusest on kinni haaranud esmalt just need neiud, kes on juba 14aastased. Nende grupist ehk 2003. aastal sündinutest on vaktsineeritud 62,6 protsenti,“ täpsustas Filippova.

Terviseameti peaspetsialisti andmeil on parim tulemus saavutatud Ida-Virumaal, kus on 1. doosiga on kaitstud 80,7 protsenti sihtrühmast. Kõige tagasihoidlikumad on tulemused Hiiu- ja Põlvamaal, kus HPV-vaktsiini 1. doosi on saanud vastavalt 23,7 ja 28,8 protsenti sihtgrupist. Pärnumaa oli 15 maakonna hulgas aga 11. kohal.

Riik pakub sellest aastast riikliku immuniseerimiskava raames tasuta vaktsineerimist kõikidele 12–14aastastele tütarlastele. 2018.-2019. aastal moodustavad sihtrühma 2003., 2004., 2005., 2006. ja 2007. aastal sündinud. Kuur koosneb kahest doosist ja süste teevad koolide tervishoiutöötajad. Vaktsineerimiseks peab olema lapsevanema nõusolek.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles