September toob doonoritelgid taas Pärnusse

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mais Pärnu Martensi väljakul kaks päeva avatud doonoritelgist astus läbi üle 300 inimese, kes soovisid verd loovutada.
Mais Pärnu Martensi väljakul kaks päeva avatud doonoritelgist astus läbi üle 300 inimese, kes soovisid verd loovutada. Foto: Joosep Laik

Pärnu haigla veretalitus püstitab taas 12. ja 13. septembril 11–16 Pärnu Keskuse esisele Martensi väljakule doonoritelgid.

Mai teises pooles loovutas telkides verd kokku 238 doonorit, nendest esmadoonoreid oli 53. Ühe vereloovutuse jooksul võetakse inimeselt 450 milliliitrit verd, seega kokku koguti kevadel 107,1 liitrit verd.

Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ja vähemalt 50 kilogrammi kaaluv inimene vanuses 18–65 aastat. Eelmistel päevadel on soovitav juua rohkelt vedelikku: vett, mahla või taimeteed. Samuti on soovitav süüa väherasvast toitu.

Doonoriverd kasutatakse rasketel operatsioonidel ja sünnitustel, patsientide raviks verejooksu, raske trauma, aneemia,  vähi- ja maksahaiguste, põletuste ja paljude muude haiguste puhul.

Doonoritelgi külastamiseks tuleb varuda umbes 45 minutit, millest vereloovutus võtab viis kuni kümme minutit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles