Maa järgi kartulisordi valija salv täitub taas

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ranna­liisu talu perenaine Kaie Rull ütleb, et kartul tuleb valida maa järgi ja “Laura” ­andiski hea saagi.
Ranna­liisu talu perenaine Kaie Rull ütleb, et kartul tuleb valida maa järgi ja “Laura” ­andiski hea saagi. Foto: Urmas Luik

Mihklikuu alguse ilmad on kartulivõtjatele kuldaväärt ilusad, soojad ja kuivad, kuid saagi üle rõõmustavad vähesed, sest põud noppis mugulaid vähemaks ja pesad pole loodetud suured.

“Kartulisort tuleb valida maa järgi, meie kasvatame “Laurat”, see on läbikatsetatud sort,” rääkis Jaagupi küla Rannaliisu talu perenaine Kaie Rull, näidates sortimise ootel roosaka koorega mugulate kuhja.

“Laura” kasvas veidi üle poolel hektaril ja on soputajaga lahti ­aetud vagudest nopituna väga puhas. Rannaliiva talus pandi kartul maha mai esimestel päevadel ja võeti üles septembri alguses nagu tavaliselt, kuid saak jääb alla aastate keskmise. Nii muretseski perenaine juba uue kevade ette, sest mahetootmiseks peab jätkuma oma seemet ja viiendik ehk 20 protsenti tuleb nõuetekohaselt muretseda uut, sertifitseeritud seemet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles