Kauged ja kallid sõbrad

Kalev Vilgats
, Pärnu Postimehe arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaasa park asub Keskväljaku sillapoolses servas, aga kui paljud teavadki seda parki nimepidi?
Vaasa park asub Keskväljaku sillapoolses servas, aga kui paljud teavadki seda parki nimepidi? Foto: Urmas Luik

Loodetavasti teavad Hiinasse sõprade otsingule suundunud Pärnu linnasaksad, mis neid ees ootab. Ma ei mõtle seda, mis on kirjas programmis, vaid mis sellega kaasas käib. Idamaine külalislahkus muutub eriti kurnavaks laua taga, aga loendamatutest käikudest koosnevat einet pakub iga võõrustaja ja keeldumine on välistatud. Niisamuti ei saa jätta vastamata lahkele sõpruslinna pakkumisele, kui meid muidugi suurus ei heiduta. Ikkagi vaid veidi üle 51 000 elanikuga oma­valitsus üritab sõbraks saada üle üheksa miljonilisega. Eilses lehes ilmunu põhjal oleks meil huvitavaid kokkupuute­punkte ja ehk hakkaks lahedamalt liikuma Qing­dao õlutki, aga miks peavad sõbrad olema nii kaugel?

Meie tosina sõpruslinna hulgas on endiselt Ocean City ja Portsmouth Ameerika Ühendriikides, aga tegevust ei toimu. Kui kaugus takistab, oleks parem viisakalt lõpetada, sest külmutatud või külmunud lepingutel pole mõtet. Kaugete sõprade puhul edeneb tavaliselt munitsipaalturism, mis tavalisele kodanikule kättesaamatu.

Pealegi, kui tihedalt käime läbi lähemate sõpradega ja sellest räägime? Pärnu Postimehe arhiivi sirvides on tänavu käidud Leedu 100 ­puhul Šiauliais sõpru õnnitlemas ja avatud Jelgava, Šiauliai ja Pärnu fotonäitus. Hea seegi. ­Tihedam suhtlus toimub siiski peaasjalikult spordivõistlustel.

Kaugete sõprade puhul edeneb tavaliselt munitsipaalturism, mis tavalisele kodanikule kättesaamatu.
Kalev Vilgats, arvamustoimetaja

Seitsmest partnerlinnast parem ei räägigi. Millises konkreetses valdkonnas tehakse koostööd näiteks Murmanskiga Venemaal, oleks ilmselt huvitav teada laiemalgi avalikkusel. Pärnu linna koduleheküljel viib klahvivajutus Murmanskile vaid selle linna koduleheküljele.

Novembris 2015 kirjutasime juhtkirjas, et sõpruslinnad peaksid Pärnu linnapildis olema paremini eksponeeritud. Vähemalt ei ununeks nad nii ära. Praegu tuleb esimese hooga meelde vaid Vaasa park, mille asukohta ei tea paljud pärnakadki.

Seega pigem vähem, aga paremini. Kaugete sõprade soetamise kõrval tuleks senistegagi taastada parem ja tihedam läbikäimine ning neid sagedamini meelde tuletada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles