Pärnumaa maitsete päev Tartus algab teadlaste pilguga

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnumaa maitsete aasta raames on korraldatud mitmeid üritusi, kus on saanud maitsta ranna- ja rabarahva köögikunsti.
Pärnumaa maitsete aasta raames on korraldatud mitmeid üritusi, kus on saanud maitsta ranna- ja rabarahva köögikunsti. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Eesti Rahva Muuseum (ERM) täitub tuleval teisipäeval hõrgutavate lõhnadega, sest Pärnumaa maitsete päeva töötubades valmivad piirkonnale omased suupisted.

Päev algab konverentsiga, mille avaettekandes räägib ­ERMi teadur-kuraator Reet Piiri Pärnumaa toidukultuuri ainesest muuseumi kogudes. Viimasena kõneleb Liivi lahe kalanduskogu tegevjuht Esta Tamm sellest, mida rannarahvas sööb.

Teadusarutelu järel algavad töötoad, mille juhendajate hulgas on kokkade kokk Dmitri Demjanov, kes õpetab, kuidas serveerida traditsioonilist toorainet moodsas võtmes.

Kihnu kokaraamatu autor Jana Ruubel lisab toidusedelisse karvkala ehk hülgeliha ja õpetab kormoranistki kõhutäiteks kasu saama.

Esta Tamm jääb rannarahva kala ja kurgi juurde ning õpetab keetma meremeeste viskit.

Taimetark Mercedes Merimaa ja Varbla ettevõtja Marika Sabiin juhendavad neid, keda huvitab põisadrusalati, meretaimede jäätise ja meremõdu või kalmusevee valmistamine.

Toitude esitlusele järgneb ERMi ja Allfilmi kinoversiooni “Köögis” esilinastus ning kohal on autorid Pille Runnel ja Marko Raat.

“Eelmisel aastal oli toidupiirkond Peipsiveer ja sellele pühendatud maitsete päev oli huvilisterohke,” rääkis ERMi vanemteadur Anu Kannike.

Eelregistreerimisest järeldub, et huvi Pärnumaa kui ranna- ja rabarahva toidukultuuri vastu on samuti suur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles