Pärnaka idee teostub: Tartu südalinnast leiab peagi tihniku

Võidutöö “Tihnik”.

FOTO: Kristian Taaksalu Ja Liina Soosaar

Tartu Ahhaa keskuse esise platsi ideekonkursi võitsid suvepealinlane Kristian Taaksalu ja tema mõttekaaslane Liina Soosaar tööga “Tihnik”.

Installatsioon on oranži värvi, mis viitab Ahhaa embleemvärvile. Tihnik on ümbritseva keskkonna suhtes tundlik, nii muutub valguskuma vastavalt ilmale. Kõrte sisse ja otstesse on paigaldatud leedvalgustid, mis reageerivad hämarusele ja inimeste liikumisele.

Võidutöö “Tihnik”.

FOTO: Kristian Taaksalu Ja Liina Soosaar

Kõrred on tehtud kiudplastist. Kõrte otsa saab ronida, neid painutada, nende küljes rippuda ja mitme peal koguni lamada. Valgustina helendavad kõrred on vandaali- ja ilmastikukindlad.

Konkursi eesmärk oli leida ideid interaktiivse kunstiteose tarvis, mis pakuks avastamisrõõmu ja ahhaa-elamusi nii hoonest möödujaile kui selle ees ajaveetjaile. 

Võidutöö autori Taaksalu sõnutsi tegid nad projekti valmis nädalaga. “Seal oli igasugu tingimusi, millele töö peaks vastama. Kõige mõistlikum tundus teha selline postimeri ehk tihnik,” rääkis pärnakas. “Jäime väga rahule, oleks lahe, kui see valmis ehitataks.”

Taaksalu on varemgi samalaadsel konkursil võidurõõmu maitsnud. Nimelt võidutses ta oma tiimiga eelmisel aastal terviseameti ja Riigi Kinnisvara ASi korraldatud kunstikonkursil, kus otsiti sobivat teost terviseameti uue hoone õuealale. Žürii valis 14 võistlustöö hulgast võitjaks Pille Taela, Taaksalu ja Marta Vaariku ideekavandi märgusõnaga “Oa algus”. Nüüdseks kaunistab teos juba hooneesist. 

“Oa algus”

FOTO: Kristian Taaksalu

Ahaa teaduskeskuse juhatuse liikme Pilvi Kolgi sõnutsi laekus 13 ideed, mis pakkusid eriilmelisi platsi muutmise lahendusi. “Ahhaa keskus jäi konkursi tulemustega väga rahule. Kindlasti võtame ühendust premeeritud tööde autoritega, et koos Tartu linnavalitsuse arhitektuuri- ja ehitusosakonnaga platsile sobiv lõpplahendus välja töötada,“ ütles ta. 

Võitjaid tunnustati 1000 euroga.

Tagasi üles