Galerii: Sindis avati vastuoluline ausammas (12)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sindis avati mälestusmärk Mihkel Mathiesenile ja Eesti Vabariigi kodanike komiteele, kuigi Tori vald oli samba rajamise keelustanud.

Tori vald soovis ausamba avamise keelustada, tuues põhjenduseks, et selleks puuduvad kooskõlastused, mälestusmärgi sõnum on eksitav ja sammas paigaldatakse ebaseaduslikult.

Ausambal seisab “Eesti Vabariigi 1938. aasta põhiseadusele tugineva Eesti Vabariigi valitsuse peaminister presidendi ülesannetes 1992–2003”.

Tori vallaarhitekt Kristjan Kullerkan selgitas, et kohalik omavalitsus esindab kehtivat riigivõimu. “Meil oli ­sellel ajal president üks teine mees ja see tekst on eksitav,” põhjendas ta. Tekstil peaks olema juures selgitus, et ­tegemist oli eksiilvalitsuse peaministriga presidendi ülesannetes.

Mälestusfondi toimkonna esimehe Edgar Salini sõnutsi tuli vallavanem kohtuga ähvardama, kuna ei sobi, et rajatakse ausammas inimesele, kes ise on end peaministriks kuulutanud, ja kooskõlastuseta maale, mille kaasomanik on vald.


Mälestusfondil ei ole monumendi püstitamiseks kõigi elanike nõusolekut, sest majas, mille maale ausammas rajati asub Tori vallale kuuluv korter ja vald ei anna kooskõlastust.

Seepärast pöördus vald kohtusse, paludes keelata kostjal hageja omandiõiguse rikkumine ja taastada kinnistu senisel kujul hiljemalt kuu pärast kohtuotsuse jõustumist.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles