Endla suures saalis linastub Jaan Tootseni dokumentaalfilm

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endla teatris linastub dokumentaalfilm "Uus maailm".
Endla teatris linastub dokumentaalfilm "Uus maailm". Foto: Riho Rand

Teisipäeval, 22. novembril saab Endla teatri suures saalis vaadata kodanikunädala raames linastuvat Jaan Tootseni dokumentaalfilmi „Uus maailm“, see on filmi ainuke Pärnus toimuv seanss.

Tootseni "Uus maailm" on kodanikualgatusest ning sellest, kuidas see reaalselt ühiskonnas ühe konkreetse näite varal toimima hakkab.

Tallinnas Uue Maailma linnaosas tegutseb grupp noori, keda mõni peab lärmakateks rahurikkujateks, mõni süüdimatuks hipikambaks, kolmandad kangelasteks.

Nad alustasid kui anarhistlikud linnageriljad, kes võtsid missiooniks nii seaduslike kui ka ebaseaduslike aktsioonidega võidelda puhtama ja autovabama elukeskkonna eest, valmistades sellega politseile ja valvsatele linnakodanikele peavalu.

Aga ühel päeval tuli tunnustus, tähelepanu ja rahastus. Need, kes enne panid meie peategelasi seletuskirja kirjutama, patsutasid nüüd tunnustavalt õlale.

Mis jääb järele hullusest, kui see on vaja ühel hetkel projekti pakendada? Kuidas hoida aastate jooksul elus loovat kaost? Mida teha inimsuhetega, mis ei allu projektiloogikale?

Film "Uus maailm" jälgib ühe idealistliku liikumise sündi ja elu ja valu viie aasta jooksul. See on ühe revolutsiooni anatoomia: lugu inimestest, suhetest ja suurest muutumisest. Seikluslik draama, kus põimuvad armastus ja anarhia.

Oktoobri alguses filmi esilinastust külastanud president Toomas Hendrik Ilvese sõnul on Tootseni film väga mõjus oma aususes.

“Filmis joonistuvad selgelt välja entusiastliku pealehakkamise jõud ja loomingulisus. Niisama teravalt tuuakse aga välja tegemise pahupool - takistused, mille otsa kodanikualgatuslikud ettevõtmised sageli põrkuvad ja mis kohati ähvardavad röövida kogu tegemisrõõmu,“ sõnas Ilves. „Minu heameeleks jääb filmi lõpus kõlama positiivne noot.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles