Video ja galerii: elektriautod vurasid läbi Pärnu Monacosse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna pärastlõunal saabus Pärnusse kümmekond elektrijõul liikuvat autot, et läbida maratonsõit, mis lõpeb Monaco Vürstiriigis.

“Meie eesmärk on propageerida elektriautot kui keskkonnasäästlikku sõiduvahendit, demonstreerida ohutut võistlemist Euroopa teedel ja loomulikult edendada koostööd kõrgkoolide, linnade, regioonide ja riikide vahel,” rääkis võistluse korraldaja Jüri Tamm.

Eesti Vabariigi algusajal toimunud Tallinna–Monte Carlo ralli vaimus maratonil osalevad nii Teslad, Nissanid kui ka näiteks GAZ-M20 marki autod ehk rahva seas tuntud kui Pobedad.

Viimane on Meelis Merilo käte vahel saanud kunagise bensiinimootori asemele elektrimootori. “Kui ma olin laps, siis minu meelest oli Pobeda kõige ilusam auto üldse. Kui tekkis võimalus, siis hankisin endale selle auto. Kuna Pobeda originaalis on sellise jõuetu, lärmaka ja tossava mootoriga, siis tuli mõte anda vanale sõidukile uus elu,” jutustas Merilo uutmoodi Pobeda sünnilugu.

Elektrimootoriga sõidab see auto juba viimased tosin aastat. Esialgu ehitas ta masina pliiakudega, kuna toona polnud liitiumakusid mõistliku hinnaga veel saada ja auto sõitis ühe laadimisega 100 kilomeetrit. Praeguseks, mil autol on kasutuses juba viies aku ja laadimislahendus, suudab see ühe “paagitäiega” sõita 310 kilomeetrit. Mootor on 25 aastat vana ja Siemensi toodang.

Üks võistlusklasse on uue Nissan Leaf EVga sõitvad tudengid. Meeskondi on kokku kuus. Eestit esindab Tallinna tehnikakõrgkool (TTK), Soomet Aalto ülikool ja Kagu-Soome ametikõrgkool, Monacot rahvuslik ülikool, Jaapanit Keio ülikool ja Venemaad Kaliningradi tehnikaülikool. Selles arvestuses sõidab bensiiniauto ette piiraja, millest kiiremini vuravat masinat ootavad ees karistuspunktid.

“Kogemust sellise autoga pole, aga midagi hullu ei oska selle kohta öelda,” jagas esmamuljet TTK masinaehituse tudeng Mart Pärtel. Argisõidu puhul ta sisepõlemismootorist erinevust ei näe, aga Saksamaa kiirteed tekitavad ärevust, kuna vahemaad on pikad ja sõita tuleb 70kilomeetrise tunnikiirusega. “Seal meid näha ei taheta,” ütles Pärtel.

Sõidust võttab osa 2016. aastal Tesla roolis 80 päevaga ümber maailma sõitnud tšehh Jiří Vlk. Tallinna–Monte Carlo sõidul osaleb ta mitmendat korda ja tema igapäevane liiklusvahend on Tesla Model S. Pärnus viibib härra teist korda. “Praegu on selle autoga sõidetud ümber maailma pea 240 000 kilomeetrit ja seda alla kolme aastaga,” rääkis ta. Paari aasta pärast tahab Vlk uuesti ilmale tiiru peale teha, kuid siis juba nii, et süsihappegaase ei tekiks ehk kasutada ei saa 2016. aasta lahendust, kui ookeanid ületati lennates.

Pärast Pärnu vahefinišit ja linnarahvale poseerimist suundusid elektriautod Riia poole. Sihtpunkti Monacosse peaks võistluskaravan jõudma 29. septembril, kus nad võtab vastu võistluse patroon vürst Albert II.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles