Muuseumis linastub film preestrist-vembumehest

Laura Vadam
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pirita kloostri preester-vembumees Vello Salo mõtiskleb filmis elu viimastest hetkedest. 
Pirita kloostri preester-vembumees Vello Salo mõtiskleb filmis elu viimastest hetkedest. Foto: jaan tootsen

Pärnu uue kunsti muuseumis linastub sel nädalal dokumentaalfilm “Vello Salo. Igapäevaelu müstika”. Režissöör Jaan Tootseni linateos jutustab vanast ja targast mehest, kes teeb ettevalmistusi maailmast lahkumiseks. Vello Salo on inimlik vaimulik, kel omad kiiksud ja vigurid, elukogemus ja tarkus.

Kirjanik Peeter Sauteri sõnutsi on ekraaniteos mänglev, samal ajal lihtne. “Film ongi kahe malbe mehe väike puntratants läbi suure armastuse,” iseloomustas Sauter, kelle hinnangul film esitleb dogmavaba ristiusku, lisades sinna vembumehelikkust.

Filmi režissöör leiab, et vaimumaailmas on kõik teisiti. “Mida vanem, seda parem ja targem, mis on väga lohutav tõdemus,” kirjeldas Tootsen peategelast. Linateos pajatab tasakaalus mehest – preestrist ja trikimehest, erudiidist ja vembumehest –, kes mõtiskleb elu lõpust ja sellest, kuidas preestergi elu lõpus usku ei kaota.

Salo lahkus Eestis aastal 1944, elas sõdurina Soomes, aednikuna Roomas, õppis Šveitsis ja Hollandis matemaatikat ja füüsikat ning Itaalias teoloogiat. Saksamaal pühitseti mees preestriks. Aastal 1993 naases Salo Eestisse, kus temast sai Pirita kloostri preester.

Filmi näeb 20. ja 21. septembril kell 18 ning 22. septembril kell 16, mil toimub kohtumine Tootseniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles