Meie pole skvotterid

Reet Sai
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
9,6 kilomeetri pikkune teelõik, mida projekteeritakse 2+2 realiseks, muudab lähikonnas elavate inimeste kodutee pikemaks ning põhjustab muidki ebamugavusi, millega maanteeamet ei taha arvestada.
9,6 kilomeetri pikkune teelõik, mida projekteeritakse 2+2 realiseks, muudab lähikonnas elavate inimeste kodutee pikemaks ning põhjustab muidki ebamugavusi, millega maanteeamet ei taha arvestada. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Sõnaraamat ütleb, et skvotterid on vaba harimata maad kasutavad asunikud (USAs, Kanadas, Austraalias ja Uus-Meremaal) või tühjalt seisnud hoonet elamiseks kasutavad hipilaadsed inimesed. Neil pole oma elupaiga suhtes seaduslikku sõnaõigust.

Via Baltica projekteerimisprotsessi ajal on hakanud tunduma, et meis nähaksegi skvottereid, sest võimalikud on ainult kaks seisukohta: ainuõige ehk projekteerijate oma ja ebakompetentne ehk sobimatu, st kohalike inimeste oma. Kusagil kaugel pealinnas asub komisjon, mille liikmed teavad täpselt, kuidas meil elada tuleb. Oma arvamust avaldavatele kohalikele ­elanikele on järjekindlalt sisestatud mõtet, et oleme eikeegid. Kas tõesti oleme planeerijate arvates skvotterid?

Aga meie ei ole skvotterid. Siin on meie kodu. Siia oleme tulnud ja siin me elame, kasvatame oma lapsi, käime tööl ja maksame makse – nii täidame oma kohustust tuleviku ja riigi ees ning ootame, et riik vastaks samaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles