Non Grata: Hiinas taifuuni kiuste

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Non Gratat vedavad pärnakad Taje Tross ja Al Paldrok on tegevuskunstirühmitusega septembris-oktoobris Hiinas ja sattusid tegevuskunstifestivalile performance’it “Imaginary Walls & Inner Skin” tegema just taifuuni ajal. Esinetakse Open Art Festivalil Guangzhous ja Guilinis, Pekingis ja Tiibetis Lhasas.
Non Gratat vedavad pärnakad Taje Tross ja Al Paldrok on tegevuskunstirühmitusega septembris-oktoobris Hiinas ja sattusid tegevuskunstifestivalile performance’it “Imaginary Walls & Inner Skin” tegema just taifuuni ajal. Esinetakse Open Art Festivalil Guangzhous ja Guilinis, Pekingis ja Tiibetis Lhasas. Foto: Wen Weidong/Non Grata

Pekingi valitsus­jõudude ja politsei eest Guangzhousse ja Guilinisse evakueerunud tegevuskunstisündmuse Open Art Performance Festivali katkestasid seekord hoopis loodusjõud. Just Non Grata esinemise päeval ründas ürituse keskust force majeure – supertaifuun Mangkhut, mille vaibudes esitasime Saksa, Hiina ja Eesti jõududega performance’i “Imaginary Walls & Inner Skin”.

Esimest korda olime Non Grataga Hiinas Open Artil 798 Art Zone’is 2009. aastal. 2000. aastast võimude ja politseiga pidevas vastasseisus esituskunstifestival pani kümne aasta juubelil täie rauaga: kahekuune festival koondas üle 300 kunstniku 50 riigist. Rahastamisskeem oli lihtne: kohalik peakorraldaja Chen Jin müüs oma maja ja plekkis kogu ürituse kinni. Sellest hoolimata kartis ta, et kohe pärast festivali viiakse ta võlavanglasse.

Politsei kohalolek oli küll tuntav, aga ajad on Hiinas muutunud. 2000. aastal näiteks oli põhjanaabrite esinumbril Roi Vaaral plaanis üleni valgeks värvituna sõita üle Taevase Rahu väljaku. Korraldajad ei mõjutanud kunstnikku küll plaanist loobuma, kuid pakkisid asjad, et pooleks aastaks Hiina avarustesse asüüli kaduda. Roi mängis plaani ümber, kuid festival koliti sellegipoolest ülima saladuskatte all Pekingist eemale müüriga ümbritsetud farmi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles