Vinduvad kolekrundid – kas riigi- või eikellegimaa

Annika Kuusik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suur-Kuke 11a ja 9 vaheline kinnistu on reformimata maa, ­mille hooldamise ­kohustus ripub õhus.
Suur-Kuke 11a ja 9 vaheline kinnistu on reformimata maa, ­mille hooldamise ­kohustus ripub õhus. Foto: Mailiis Ollino

Pärnu kaunites ja ihaldatud elamurajoonides mõjuvad tõrvatilgana meepotis võssa kasvanud hoovid ja räämas majad. Kinnistud, mille omanikud on kättesaadavad, korrastatakse ­üldjuhul varem või hiljem. Pikalt seisma jäävad kolemajad ja -krundid, millel ranged muinsuskaitsenõuded või välismaalastest omanikud. Riigimaadegagi on lood täbarad: piiratud ressursid lasevad võsal lokata. Lootusetus seisus ongi ja ilmselt jäävad veel pikalt korrastamist ootama just need reformimata nii-öelda ei­kellegimaad. Uskumatu, aga neid jagub, ka Pärnu hinnatud südalinnas.

Üks selline lootusetus seisus kinnistu on Suur-Kuke 11. Tegemist on reformimata maaga, mille omanikku ei ole riigimaa haldamise osakonna peaspetsialisti Kaidi Liivi sõnutsi veel kindlaks mää­ratud. Ei ole tuvastatud kõiki, kellele sealsed garaažid kuuluvad. Nimelt riigi omandisse jäetakse üksnes selline maa, mille osas puuduvad teiste isikute õigused maa erastamiseks või tagastamiseks. Seetõttu ei teata, kelle omandisse see ala maareformi ­käigus läheb. Riigimaa hal­damise osakonna juhataja Tiina Vooro märkis, et sellise maa ­korrashoiu kohustus ei ole pandud ühegi ­õigusaktiga maa-ametile ega mõnele teisele asutusele. 

Kinnistul paiknesid garaažikooperatiivi Pärn 11 garaaži. ­Pärnu linnavalitsuse ehitusjärelevalve teenistuse juhataja Maire Niguli jutu järgi nõudis linna­valitsus neli aastat tagasi oma­nikelt maa-ala korrastamist ja ­garaažide likvideerimist. 2015. aasta suveks olid need garaažid, ­mille omanikega õnnestus ­ühendust saada, eemaldatud. Kuid ­alles jäänud garaaže rüüstatakse ja alale on toodud olmeprahti. Poolteist aastat tagasi pöördus Pärnu linnavalitsus keskkonnaameti poole ja palus leida raha maa-ala korrastamiseks. “Saime tagasiside, et amet plaanib panna selle oma tegevuskavasse. Kahjuks on siiani seis muutuseta,” nentis Nigul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles