Rahvusvahelisi filmitegijaid tervitasid Pärnus lehmad ja abilinnapea  

Laura Vadam
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Matsalu loodusfilmide festivaliks (MAFF) sõitis Lihulasse mitukümmend filmitegijat Euroopast ja kaugemaltki. Eile kostitati külalisi ekskursiooniga Pärnu, kus tutvuti nii niidulehmade ja partide kui liivaranna ja loodusmajaga. 

Režissöörid Venemaalt, Itaaliast ja Alaskalt ning kohtunikud Eestist ja Hispaaniast said jalutuskäigul üllatuse osaliseks, kui rannas matkaraja ääres mitmekümne lehmaga kohtusid.

Külalised haarasid fotokaamerad ja nii mõnelgi vajus suu üllatusest ammuli.

Pärast ringkäiku suundus filmitegijate grupp Pernova loodusmajja, kus abilinnapea Marko Šorin, astronoom Aarne Paul ja maja loodussuuna spetsialist Merike Aringo tervitasid külalisi voolava veeheli ja linnulaulu saatel. Paul esitles filmitegijatele maja võimalusi ja selgitas selle olulisust kogukonnas. Väliskülalised tutvusid nii jäneste, keemialabori kui planetaariumiga.

“Mina olen vaid astronoom, tean tähtedest ja planeetidest, seega ärge loomade ja taimede kohta minult liiga raskeid küsimusi küsige,” naljatas astronoom Paul, kelle hinnangul teavad filmitegijad looduskeskkonna kohta ehk rohkemgi.

Külalisi üllatas Pärnu ja Eesti loodus ning väike rahvastiku tihedus. Kohtunik ja režissöör Nacho Ruiz Rizaldos tõi esile põhjamaade metsiku ja erilise looduse. “Siin on inimestel ruumi loodust rahus nautida,” leidis hispaanlane.

Samamoodi arvas Alaskalt festivalile sõitnud Kelly Bakos, kelle hinnangul on eestlased looduse austajad. “Tunnen, et see on teile oluline ja väärtuslik, ja seda on värskendav näha,” rääkis Bakos, kelle film “Orvukari” keskendub just inimtegevuse tagajärgedele ja esitleb orvuks jäänud elevandilapsi.

Täna hommikul kell kuus suundus osa väliskülalisi Matsalu looduskaitseala matkarajale. Õhtul linastub Joosep Matjuse kauaoodatud film “Tuulte tahutud maa”, mis pühendatud Eesti loodusele. Festival pakub filmielamust veel täna ja homme. Peale selle on Lihulas avatud foto- ja maalinäitused, kohvikud ja kunsti väljapanekud. Laupäeva õhtul kuulutatakse välja võidufilmid, mida saab kaeda pühapäevalgi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles